В Україні фахівці з кібербезпеки створили застосунок перевірки приватності у телеграмі

В Україні фахівці з кібербезпеки створили застосунок перевірки приватності у телеграмі

11:30,
11 Травня 2024
1338

В Україні фахівці з кібербезпеки створили застосунок перевірки приватності у телеграмі

11:30,
11 Травня 2024
1338
В Україні фахівці з кібербезпеки створили застосунок перевірки приватності у телеграмі
В Україні фахівці з кібербезпеки створили застосунок перевірки приватності у телеграмі
Розробники планують додати до сервісу можливість перевірки витоку персональних даних у мережі.

Серед популярних месенджерів найбільші виклики для конфіденційності українських користувачів є у «Телеграмі», тому розроблено спеціальний сервіс для їх мінімізації. Про це розповів аналітик ГО «Аналітичний центр Інформаційних ресурсів» Богдан Соломикін під час презентації в «Укрінформі».

За словами фахівця, вся персональна інформація, що завантажується в інтернет, тим чи іншим чином може з’явитись у відкритому доступі. Це може відбуватися у результаті некомпетентності або помилом, вчинених особою, яка користується месенджером, банальною помилкою у роботі месенджера або через корисливих розробників, які можуть зливати цю інформацію. Найбільш уразливим у цьому сенсі зараз власне «телеграм».

«Саме в Телеграмі ми вбачаємо найбільшу небезпеку серед популярних месенджерів. Ми бачимо там багато вразливостей, і багато з них ніколи не зникнуть, бо вони є частиною екосистеми. Тобто, вони використовуються для цілком легального функціоналу, але його можна використати не тільки у звичайних цілях. І наш ворог цим теж дуже добре користується», — повідомив Богдан Соломикін.

Тож волонтерська громадська організація створила застосунок, яий дозволяє користувачеві налаштування конфіденційності у «телеграмі» та пропонує здійснити необхідні кроки з її підвищення.

«Сервіс дозволяє перевірити налаштування приватності свого телеграму, дає рекомендації, як налаштувати телеграм, щоб мінімізувати ризик втратити свої дані. Невдовзі ми презентуємо його широкому загалу. Надалі у цьому застосунку буде можливість перевірити ймовірність витоку персональних даних вцілому», — повідомив Богдан Соломикін.

Він зазначив, що цим сервісом уже користуються Сили оборони, але досвід кібергігієни та інфогігієни необхідно поширити серед цивільного населення, бо на сьогодні їх рівень є критично низьким.

В умовах триваючої війни фахівець порадив відповідально користуватися месенджерами та соцмережами, бо це єдиний ефективний метод захистити себе від того, щоб не ставати жертвами шахраїв та не допомагати ворогам. Військовослужбовцям водночас рекомендується скоротити користування соцмережами та месенджерами до мінімуму, не транслювати у них важливої інформації, не використовувати як засіб зв’язку у службових цілях.

Як інформував MediaSapiens, волонтери «Аналітичного центру Інформаційних ресурсів» також створили аналітичну платформу, яка дозволяє українським військовим отримувати дані з російських гаджетів для OSINT-досліджень та здійснювати георозвідку.

Фото: Укрінформ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду