Байден: «Якщо ми дійдемо до справжньої війни – це буде наслідком кіберзлочинства»

Байден: «Якщо ми дійдемо до справжньої війни – це буде наслідком кіберзлочинства»

09:17,
28 Липня 2021
1971

Байден: «Якщо ми дійдемо до справжньої війни – це буде наслідком кіберзлочинства»

09:17,
28 Липня 2021
1971
Байден: «Якщо ми дійдемо до справжньої війни – це буде наслідком кіберзлочинства»
Байден: «Якщо ми дійдемо до справжньої війни – це буде наслідком кіберзлочинства»
Автори:
Окрім хакерських атак, США обвинувачують РФ у розповсюдженні дезінформації напередодні проміжних виборів 2022 року.

Президент США Джо Байден попередив, що кібератаки можуть перерости у повномасштабну війну, оскільки напруженість у стосунках його країни з Росією та Китаєм посилилася внаслідок низки хакерських інцидентів, спрямованих на державні установи, компанії та інфраструктуру США. Про це він сказав під час виступу в Офісі директора національної розвідки, пише FT.

«Якщо ми дійдемо до війни, справжньої війни зі стріляниною з великою державою, це стане наслідком кіберзлочинства», – сказав Байден.

Хоча президент США не уточнив, проти кого може вестись така війна, він негативно висловився про президента Росії Володимира Путіна, стверджуючи, що РФ розповсюджує дезінформацію напередодні проміжних виборів у США 2022 року, порушуючи суверенітет країни.

«Пан Путін має справжню проблему. Він сидить на вершині економіки, яка має ядерну зброю та нафтові свердловини і більше нічого. Нічого іншого. Він знає, що у нього справжня біда, що робить його ще більш небезпечним», – сказав Байден.

У червні на саміті в Женеві Байден особисто попередив Путіна, що США будуть відповідати, якщо російська держава або хакери, що базуються в Росії, нападатимуть на критичну інфраструктуру США.

Президент США також заявив, що президент Китаю Сі Цзіньпін «смертельно серйозно ставиться до того, щоб Китай став найпотужнішою військовою силою у світі до 2040-х років, а також найбільшою та найвизначнішою економікою».

«Це реально... Цей хлопець має план», – сказав Байден, додавши: «Нам краще зрозуміти, як ми будемо йти в ногу, не посилюючи [ситуацію]».

Байден підкреслив, що кібератаки є лише одним із аспектів зростаючих загроз, які стоять перед США, зазначивши, що в найближчі 10 років відбудеться більше подій, ніж за останні 50, що завдасть величезного навантаження на розвідувальне співтовариство.

«Це справді буде жорсткіше», – додав він.

2 липня хакери з угрупування REvil, яке пов'язують із Росією, зламали інструмент віддаленого управління Kaseya. Через нього вони змогли поширити шкідливе ПЗ, яке зашифрувало та заблокувало комп'ютерні системи клієнтів Kaseya. Її клієнтами є переважно фірми з ІТ-підтримки, які допомагають малим підприємствам. Тож коли системи цих фірм були заблоковані, постраждали також їхні клієнти – загалом близько 1500 підприємств по всьому світу.

REvil вимагали $70 млн викупу за ключ дешифрування, з'являлась також інформація, що вони згодні зменшити цю суму до $50 млн.

США пригрозили, що можуть вдатися до дій щодо злочинного хакерського угрупування REvil, якщо Росія не зробить цього самостійно. Незабаром після цього пов'язані з REvil сайти в даркнеті перестали працювати. Це позбавило компанії, які було заблоковано, можливості вести перемовинни з хакерами або платити викуп. Уряд США відмовляється коментувати, чи був причетним до цього.

Раніше хакерська група REvil викрала «дуже особисту і пікантну» інформацію Майкла Польськи – мільярдера, очільника американської компанії Invenergy, який свого часу емігрував з України до США. 

Також REvil, за даними ФБР США, причетна до атаки на найбільшого в світі виробника м'яса – бразильську компанію JBS. Для розблокування роботи компанія була вимушена заплатити $11 млн викупу.

Розробники REvil в основному спілкуються російською, а також не здійснюють кібератаки в російськомовних країнах. За два роки вони здійснили щонайменше 237 кібератак. 

Раніше також зникло хакерське угрупування Darkside, яке здійснювало кібератаки нан США і яке також пов'язують із Росією. У травні 2021-го воно оголосило про саморозпуск та заявило партнерам, що втратило доступ до інфраструктури, яку використовувало під час роботи. Також на хакерів почали тиснути правоохоронні органи США. 

Цьому передувала атака Darkside на найбільший паливний трубопровід США Colonial Pipeline. Оператор трубопроводу змушений призупинити деякі свої операції, а в США оголосили надзвичайний стан. Згодом стало відомо, що компанія заплатила $4,4 млн викупу для відновлення роботи. Проте правоохоронцям США вдалося вилучити більше половини цієї суми з криптогаманців Darkside.

Загалом Darkside протягом своєї діяльності отримала від низки компаній-жертв близько $90 млн у біткоїнах в якості викупу.

Фото: thedailybeast.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду