Amnesty International закликає Google і Facebook припинити стеження

Amnesty International закликає Google і Facebook припинити стеження

14:42,
21 Листопада 2019
3385

Amnesty International закликає Google і Facebook припинити стеження

14:42,
21 Листопада 2019
3385
Amnesty International закликає Google і Facebook припинити стеження
Amnesty International закликає Google і Facebook припинити стеження
Автори:
Amnesty International заявляє, що бізнес-моделі Google і Facebook, які базуються на стеженні за користувачами, порушують права людини. Правозахисна організація закликає технологічних гігантів відмовитися від стеження.

Як повідомляє DW, правозахисна організація Amnesty International у четвер, 21 листопада, опублікувала звіт, у якому розкритикувала технологічних гігантів, зокрема, Google і Facebook. АІ вимагає від них відмовитися від їхньої бізнес-моделі, яка базується на стеженні за своїми користувачами. За словами правозахисників, такі дії інтернет-гігантів «абсолютно несумісні з правом на приватне життя».

Крім того, за твердженнями АІ, Google та Facebook обмежують низку інших прав — на свободу вираження поглядів, на рівність та недискримінацію. У звіті зазначається, що практика компаній збирати і накопичувати особисті дані з метою використання для рекламних компаній є «безпрецедентним посяганням на право на приватне життя».

За словами правозахисників, технологічні гіганти змушують користувачів погоджуватися на «фаустівську угоду» — погодитися надавати свої дані, щоб отримати доступ до сервісів Google та Facebook. 

«Цей повсюдний нагляд підірвав саму суть права на приватне життя», — наголошується у звіті.

Крім того, правозахисники закликали уряди країн світу юридично гарантувати право людей на невідслідковування рекламодавців чи інших третіх сторін.

У Facebook не погодилися із звинуваченнями правозахисників з АІ і заперечили, що їхня бізнес-модель базується на стеженні за користувачами. 

«Вибір особи користуватися послугами Facebook, а також способи, у який ми збираємо, отримуємо або використовуємо дані, чітко викладені та визнані користувачами і не можуть уподібнюватися до недобровільного (а часто і незаконного) стеження уряду», — написав у своєму зверненні директор з питань публічної політики Facebook Стів Саттерфілд.

У свою чергу, в Google не надали офіційної відповіді на звіт Amnesty International, але також не погодилися з його висновками.

Раніше MediaSapiens повідомляв про те, що Google таємно збирала інформацію про стан здоров'я мільйонів людей.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
TwistArticle
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду