ms.detector.media
MediaSapiens
TwistArticle
21.11.2019 14:42
Amnesty International закликає Google і Facebook припинити стеження
Amnesty International закликає Google і Facebook припинити стеження
Amnesty International заявляє, що бізнес-моделі Google і Facebook, які базуються на стеженні за користувачами, порушують права людини. Правозахисна організація закликає технологічних гігантів відмовитися від стеження.

Як повідомляє DW, правозахисна організація Amnesty International у четвер, 21 листопада, опублікувала звіт, у якому розкритикувала технологічних гігантів, зокрема, Google і Facebook. АІ вимагає від них відмовитися від їхньої бізнес-моделі, яка базується на стеженні за своїми користувачами. За словами правозахисників, такі дії інтернет-гігантів «абсолютно несумісні з правом на приватне життя».

Крім того, за твердженнями АІ, Google та Facebook обмежують низку інших прав — на свободу вираження поглядів, на рівність та недискримінацію. У звіті зазначається, що практика компаній збирати і накопичувати особисті дані з метою використання для рекламних компаній є «безпрецедентним посяганням на право на приватне життя».

За словами правозахисників, технологічні гіганти змушують користувачів погоджуватися на «фаустівську угоду» — погодитися надавати свої дані, щоб отримати доступ до сервісів Google та Facebook. 

«Цей повсюдний нагляд підірвав саму суть права на приватне життя», — наголошується у звіті.

Крім того, правозахисники закликали уряди країн світу юридично гарантувати право людей на невідслідковування рекламодавців чи інших третіх сторін.

У Facebook не погодилися із звинуваченнями правозахисників з АІ і заперечили, що їхня бізнес-модель базується на стеженні за користувачами. 

«Вибір особи користуватися послугами Facebook, а також способи, у який ми збираємо, отримуємо або використовуємо дані, чітко викладені та визнані користувачами і не можуть уподібнюватися до недобровільного (а часто і незаконного) стеження уряду», — написав у своєму зверненні директор з питань публічної політики Facebook Стів Саттерфілд.

У свою чергу, в Google не надали офіційної відповіді на звіт Amnesty International, але також не погодилися з його висновками.

Раніше MediaSapiens повідомляв про те, що Google таємно збирала інформацію про стан здоров'я мільйонів людей.

 

ms.detector.media