Чеська служба кібербезпеки заявила про загрози користування продукцією Huawei та ZTE

Чеська служба кібербезпеки заявила про загрози користування продукцією Huawei та ZTE

15:58,
18 Грудня 2018
2654

Чеська служба кібербезпеки заявила про загрози користування продукцією Huawei та ZTE

15:58,
18 Грудня 2018
2654
Чеська служба кібербезпеки заявила про загрози користування продукцією Huawei та ZTE
Чеська служба кібербезпеки заявила про загрози користування продукцією Huawei та ZTE
Автори:
Чеське національне агентство з кібернетики та інформаційної безпеки (NCISA) заявилo, що програмне забезпечення й техніка китайських компаній Huawei та ZTE становлять загрозу для юзерів.

Про це повідомило агентство Reuters.

Директор агентства Душaн Навратіл пояснив, що китайські закони вимагають, щоб китайські приватні компанії співпрацювали з розвідувальними службами, тому їхнє впровадження в головні державні системи може стати загрозою.

Системні адміністратори в критичній інформаційній інфраструктурі, як в державному, так і в приватному секторі, повинні здійснити «адекватні заходи» проти цієї загрози, переконаний керівник Національного управління з кібернетики та інформаційної безпеки Чехії.

Він додав, що попередження засноване на висновках як самого чеського агентства, так і його союзників.

«Ми категорично заперечуємо будь-яке припущення, що ставимо загрозу національній безпеці. Ми закликаємо NCISA надати докази, а не руйнувати репутацію Huawei без них», — заявив найбільший в світі виробник телеком-пристроїв. 

У компанії наголосили, що кібербезпека завжди була головним пріоритетом Huawei, який в свою чергу був надійним партнером для основних операторів зв'язку в Чехії. Китайська компанія також заявила, що в її країні немає жодних законів чи регуляторних вимог, які змусили Huawei або будь-яку іншу компанію встановити бекдор (програми прихованого віддаленого адміністрування, які надають можливість несанкціоновано віддалено керувати комп'ютером. — ДМ).

Як повідомляла «Європейська правда», минулого тижня віце-президент Єврокомісії Андрус Ансіп заявив про те, що європейці повинні остерігатися ризиків, які несе техніка Huawei, адже вона має бекдор, які дають доступ до зашифрованих даних і може дозволити китайським шпигунам зламати критичну мережеву інфраструктуру. 

«Huawei ніколи не отримував жодного такого запиту від будь-якого уряду, і ми ніколи не погодилися би на це»,  заявив прес-секретар компанії.

У ZTE заяву чеського агентства наразі не прокоментували.

Як повідомляє Reuters, деякі оператори протестували 5G в Чеській Республіці, а інвестиційна група PPF, яка володіє провідним провайдером CETIN, підписала меморандум про взаєморозуміння з Huawei про співпрацю по 5G. Аукціон частот для передачі 5G запланований на 2019 рік.

Розвідувальна служба Нової Зеландії минулого місяця відхилила запит постачальника телекомунікацій щодо використання обладнання Huawei 5G, а Австралія заборонила Huawei постачати обладнання 5G. Обидві країни назвали причиною загрози національній безпеці.

Джерела агентства повідомили, що чиновники уряду США тиснуть на компанію Deutsche Telekom, головного власника T-Mobile США, щоб вона припинила використання обладнання Huawei. А Японія планує заборонити державні закупівлі обладнання від Huawei та ZTE, щоб захиститися від витоків даних розвідки та кібератак, повідомило агентство теж із посиланнями на власні джерела.

1 грудня в канадському Ванкувері заарештували головну виконавчу директорку Huawei Мень Ванчжоу на вимогу владних структур США. В США її звинувачують у введенні в оману міжнародні банки щодо транзакцій, пов'язаних з Іраном, через що банки ризикували порушити санкції США.

Нагадаємо, ще в лютому керівники трьох американських спецслужб ЦРУ, АНБ і ФБР заявили, що смартфони Huawei та ZTE можуть стежити за користувачами.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
superhaber.tv
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду