Американські ЗМІ отримали секретний звіт АНБ про кібератаки спецслужб РФ напередодні виборів

Американські ЗМІ отримали секретний звіт АНБ про кібератаки спецслужб РФ напередодні виборів

09:51,
6 Червня 2017
2912

Американські ЗМІ отримали секретний звіт АНБ про кібератаки спецслужб РФ напередодні виборів

09:51,
6 Червня 2017
2912
Американські ЗМІ отримали секретний звіт АНБ про кібератаки спецслужб РФ напередодні виборів
Американські ЗМІ отримали секретний звіт АНБ про кібератаки спецслужб РФ напередодні виборів
Автори:
Спецслужби РФ організували кібератаку щонайменше на одного постачальника програмного забезпечення для голосування в США за кілька днів до президентських виборів в минулому році. Також хакери відправили більше сотні фішингових електронних листів посадовим особам США в листопаді минулого року з метою отримати їхню особисту інформацію.

Про це йдеться в секретній доповіді Агентства національної безпеки США, яку опублікував The Intercept.

Видання повідомляє, що документ, датований 5 травня 2017 року, їм передали анонімно і тому він пройшов незалежну перевірку. Однак постачальник секретної інформації застеріг журналістів, що деякі дані можуть бути ще не остаточно з'ясованими. У документі зазначено, що російські хакери проникли в системи голосування США. Відзначається, що саме російська військова розвідка, зокрема Головне управління розвідки Генерального штабу Росії проводила кібератаки. У доповіді АНБ також вказано, які саме кібератаки проводили хакери.

«Згідно з інформацією, яка з'явилася в квітні 2017 року, російська військова розвідка виконала операції кібер-шпигунства проти названої компанії (постачальника програмного забезпечення - ред.) США в серпні 2016 року, мабуть, для отримання інформації щодо програмних і апаратних технологій, пов'язаних з виборами», - йдеться у публікації. 

Однак остаточного висновку про те, чи вплинуло втручання РФ на президентські вибори в США в документі немає. The Intercept також повідомляє, що чиновники просили не публікувати цей звіт і відмовилися коментувати інформацію з нього.

У доповіді АНБ, як відзначають журналісти, є нові деталі, що доповнюють загальну картину після перевірки, яку провела адміністрація Барака Обами в січні.

Водночас джерела Reuters підтвердили справжність документа. Як повідомляє агентство з посиланням на своє джерело, знайоме з ситуацією, Міністерство юстиції США вже пред'явило звинувачення The Intercept за витік секретної інформації АНБ. Однак в Мін'юсті цю ситуацію поки не коментують. Також джерела підтвердили журналістам, що доповідь справжня і американська влада висунула журналістам звинувачення саме через цю публікацію.

Пізніше джерело CNN також підтвердило, що документ справжній. У виданні повідомили, що отримали інформацію анонімно. CNN також повідомило про те, що Міністерство юстиції США висунуло звинувачення державному підряднику - 25-річній Ріеліті Віннер (Reality Winner) - в передачі  ЗМІ документів під грифом «секретно». Дівчина працювала в компанії Pluribus International Corporation і володіла найвищим допуском до держтаємниці. У Мін'юсті стверджують, що вона винесла секретні матеріали з державної будівлі і відправила їх електронною поштою в ЗМІ.

Нагадуємо, що в березні Центр урядового зв'язку Великої Британії (GCHQ) попередив британських політиків про загрозу кібератак з боку Росії. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
hi-news.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду