ms.detector.media
MediaSapiens
hi-news.ru
06.06.2017 09:51
Американські ЗМІ отримали секретний звіт АНБ про кібератаки спецслужб РФ напередодні виборів
Американські ЗМІ отримали секретний звіт АНБ про кібератаки спецслужб РФ напередодні виборів
Спецслужби РФ організували кібератаку щонайменше на одного постачальника програмного забезпечення для голосування в США за кілька днів до президентських виборів в минулому році. Також хакери відправили більше сотні фішингових електронних листів посадовим особам США в листопаді минулого року з метою отримати їхню особисту інформацію.

Про це йдеться в секретній доповіді Агентства національної безпеки США, яку опублікував The Intercept.

Видання повідомляє, що документ, датований 5 травня 2017 року, їм передали анонімно і тому він пройшов незалежну перевірку. Однак постачальник секретної інформації застеріг журналістів, що деякі дані можуть бути ще не остаточно з'ясованими. У документі зазначено, що російські хакери проникли в системи голосування США. Відзначається, що саме російська військова розвідка, зокрема Головне управління розвідки Генерального штабу Росії проводила кібератаки. У доповіді АНБ також вказано, які саме кібератаки проводили хакери.

«Згідно з інформацією, яка з'явилася в квітні 2017 року, російська військова розвідка виконала операції кібер-шпигунства проти названої компанії (постачальника програмного забезпечення - ред.) США в серпні 2016 року, мабуть, для отримання інформації щодо програмних і апаратних технологій, пов'язаних з виборами», - йдеться у публікації. 

Однак остаточного висновку про те, чи вплинуло втручання РФ на президентські вибори в США в документі немає. The Intercept також повідомляє, що чиновники просили не публікувати цей звіт і відмовилися коментувати інформацію з нього.

У доповіді АНБ, як відзначають журналісти, є нові деталі, що доповнюють загальну картину після перевірки, яку провела адміністрація Барака Обами в січні.

Водночас джерела Reuters підтвердили справжність документа. Як повідомляє агентство з посиланням на своє джерело, знайоме з ситуацією, Міністерство юстиції США вже пред'явило звинувачення The Intercept за витік секретної інформації АНБ. Однак в Мін'юсті цю ситуацію поки не коментують. Також джерела підтвердили журналістам, що доповідь справжня і американська влада висунула журналістам звинувачення саме через цю публікацію.

Пізніше джерело CNN також підтвердило, що документ справжній. У виданні повідомили, що отримали інформацію анонімно. CNN також повідомило про те, що Міністерство юстиції США висунуло звинувачення державному підряднику - 25-річній Ріеліті Віннер (Reality Winner) - в передачі  ЗМІ документів під грифом «секретно». Дівчина працювала в компанії Pluribus International Corporation і володіла найвищим допуском до держтаємниці. У Мін'юсті стверджують, що вона винесла секретні матеріали з державної будівлі і відправила їх електронною поштою в ЗМІ.

Нагадуємо, що в березні Центр урядового зв'язку Великої Британії (GCHQ) попередив британських політиків про загрозу кібератак з боку Росії. 

ms.detector.media