У Білорусі арештували чотирьох співробітників ІТ-компанії PandaDoc

У Білорусі арештували чотирьох співробітників ІТ-компанії PandaDoc

19:45,
5 Вересня 2020
2155

У Білорусі арештували чотирьох співробітників ІТ-компанії PandaDoc

19:45,
5 Вересня 2020
2155
У Білорусі арештували чотирьох співробітників ІТ-компанії PandaDoc
У Білорусі арештували чотирьох співробітників ІТ-компанії PandaDoc
Автори:
Компанія вимагає припинити репресії та звільнити співробітників.

У Білорусі на два місяці арештували чотирьох співробітників білоруської IT-компанії PandaDoc, засновники якої ініціювали працевлаштування колишніх силовиків, звільнених за підтримку протестів. Про це повідомляє «Радые Свабода» з посиланням на заяву компанії.

Під арештом перебувають Юлія Шардика, головний бухгалтер; Дмитро Рабцевич, директор; Віктор Кувшинов, директор продукту; Владислав Михалап, HR. 4 вересня стало відомо, що проти них порушено кримінальну справу за частиною 4 статті 210 Кримінального кодексу. Працівників компанії звинувачують у розтраті з бюджету близько 107 тис. білоруських рублів, використовуючи службове становище, завдавши тим самим шкоди державі. Їх арештували на два місяці.

Робота білоруського офісу практично паралізована, заявили в компанії.

Представники PandaDoc вимагають від влади припинити репресії та звільнити їхніх колег. «Ми будемо боротися. Ми будемо тиснути економічно, політично, інформаційно. Ми будемо далі боротися, позбавляючи режим валютних надходжень і податків», - заявив у відеозверненні засновник компанії Микита Мікадо.

За даними компанії, кримінальну справу було порушено заднім числом. PandaDoc заявляє, що ці звинувачення є неправдивими та не мають підстав, а діяльність компанія велася у повній відповідності до законодавства, що підтверджується результатами міжнародних аудитів і перевірок.

«Влада вирішила взяти в заручники 4 невинних людей, які не мають нічого спільного з ініціативою засновників PandaDoc. Ці репресії проводяться з метою тиску та припинення ініціативи засновників компанії. У рамках цієї особистої ініціативи засновники компанії надали допомогу звільненим силовикам, колишні колеги яких розпочали боротьбу з репресіями. Метою цієї ініціативи було зупинити насильство, і вона жодним чином не була пов'язана з компанією», - йдеться в заяві компанії.

PandaDoc вимагає негайно звільнити її співробітників, закрити кримінальну справу і дозволити компанії працювати. В іншому разі засновники будуть змушені закрити компанію в Республіці Білорусь і почне шукати альтернативу за кордоном.

Нагадаємо, 2 вересня в офісі PandaDoc у Мінську відбувся обшук, під час якого було заблоковано понад 20 працівників, семеро з них були затримані для допиту. Протягом наступних двох днів співробітники Департаменту фінансових розслідувань опитали понад 100 працівників компанії. Весь цей час затриманим співробітникам не дозволяли зустрічі з адвокатами та не вживали заходів щодо завершення розслідування.

Микита Мікадо – білоруський IT-підприємець, засновник компанії PandaDoc, зараз живе у США. Один з героїв фільму Юрія Дудя про Кремнієву долину. Компанія PandaDoc представлена в трьох країнах: Білорусі, США і на Філіппінах. Компанія розробляє рішення щодо роботи з цифровими документами. Сумарно PandaDoc залучила близько $50 млн інвестицій.

У серпні Микита Мікадо запропонував ініціативу щодо фінансової допомоги співробітникам силових відомств, які підуть зі служби.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За попередніми результатами, Олександр Лукашенко здобув понад 80%, а кандидатка від опозиції Світлана Тіхановська — близько 10%. Проте вона відмовилася визнавати офіційні результати виборів і закликала людей протестувати.

У різних містах країни розпочалися протести, які влада жорстоко придушує, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі. 

11 серпня Світлана Тіхановська покинула Білорусь і прибула в Литву. Протести у країні тривають.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду