Єврокомісія призначила Google рекордний штраф у $5 мільярдів

Єврокомісія призначила Google рекордний штраф у $5 мільярдів

18:05,
18 Липня 2018
2199

Єврокомісія призначила Google рекордний штраф у $5 мільярдів

18:05,
18 Липня 2018
2199
Єврокомісія призначила Google рекордний штраф у $5 мільярдів
Єврокомісія призначила Google рекордний штраф у $5 мільярдів
Автори:
Європейська комісія заявила, що компанія Alphabet (Google) використовувала свою мобільну операційну систему Android, щоб незаконно «закріпити своє панівне становище в інтернет-пошуку».

Як повідомляє ВВС, європейський комісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер також заявила, що Google «позбавив європейських користувачів права відчути переваги ефективної конкуренції у важливій мобільній сфері».

Американська компанія, вочевидь, може дозволити собі сплатити штраф, адже її обігові кошти наприкінці березня склали майже 103 мільярди доларів.

Google також дали 90 днів, щоб змінити ситуацію. Якщо корпорація не вжиє заходів, то до неї застосують нові штрафи у розмірі до 5% від середнього щоденного обороту. Компанія також має змогу оскаржити рішення.

Як повідомляє ВВС, 5 мільярдів доларів – це рекордний штраф, накладений регулятором на єдину компанію.

Обігові кошти Google наприкінці березня склали майже 103 мільярди доларів.

Історія справи

Android попав в поле зору Єврокомісії в квітні 2015 року після скарги торгової групи Fairsearch, до якої входили Microsoft, Nokia та Oracle.

У той момент Android займав 64% ринку телефонів у Європі, повідомляла дослідницька компанія Statcounter. З того часу частка Android зросла до 74%.

Комісія звинуватила Google в антиконкурентній поведінці через низку дій. Це зокрема вимоги до виробників ґаджетів з Android встановити Google і її браузер Chrome, перш ніж дати їм доступ до свого магазину додатків Play. Крім того, Єврокомісія назвала незаконним створення перешкод для виробників, які хотіли продавати мобільні пристрої з конкуруючими операційними системами на основі відкритого вихідного коду Android. Ще одне звинувачення відомства стосувалося фінансових стимулів, які пропонувала Google для виробників пристроїв та мобільних мереж за те, що вони зроблять Google єдиною системою пошуку за замовченням.

Реакція Google

У відповідь Google заперечувала, що зобов'язувала виробників попередньо завантажувати будь-які його програми.

У 2016 році в компанії також заявили, що популярність пошуку Google і магазину додатків Play дозволило запропонувати свої послуги безкоштовно. «Підхід комісії ... означав би менше інновацій, вибору, конкуренції та більш високі ціни», – повідомили в  Google. У корпорації також додали, що Apple з її операційною системою iOS запропонувала споживачам альтернативу.

Перший штраф

Торік Єврокомісія оштрафувала Google на 2,42 мільярди євро за порушення антимонопольного законодавства Євросоюзу. Корпорація ж подала апеляцію.

Наразі відомство проводить ще і третє розслідування, присвячене бізнесу Google у розміщенні реклами AdSense.

Торік антимонопольна служба Туреччини почала розслідування щодо Google через попереднє встановлення додатків компанії в операційній системі Android.

Крім того, ініціативна група Open Internet Project (OIP) подала в Єврокомісію нову скаргу проти антиконкурентної діяльності американської корпорації.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
pixabay.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду