Суд ЄС визнав Uber транспортною, а не інформаційною, службою

Суд ЄС визнав Uber транспортною, а не інформаційною, службою

12:30,
21 Грудня 2017
1470

Суд ЄС визнав Uber транспортною, а не інформаційною, службою

12:30,
21 Грудня 2017
1470
Суд ЄС визнав Uber транспортною, а не інформаційною, службою
Суд ЄС визнав Uber транспортною, а не інформаційною, службою
Автори:
Суд Європейського союзу постановив, що компанія Uber надає транспортні, а не інформаційні послуги, натомість в компанії заявили, що це не вплине на її діяльність в Європі.

Про це повідомляє ВВС.

Судову справу справу ініціювали в Барселоні в Іспанії, де місцева влада заявляла, що компанія Uber має підпорядковуватися її нормам щодо служб таксі. Uber же офіційно позиціонує, що є цифровим додатком, який допомагає людям зв'язатися одне з одним через власну електронну платформу.

Європейський суд визнав Uber службою, мета якої «за допомогою програми для смартфону за винагороду пов'язувати водіїв, які використовують власний транспорт і не займаються цим професійно, та осіб, які хочуть здійснити міські поїздки».

У постанові суду ідеться, що, за законами ЄС, такий сервіс слід класифікувати як «службу в сфері транспорту».

«Отже, така послуга повинна бути виключена зі сфери свободи надання послуг в цілому, а також директиви про послуги на внутрішньому ринку та директиви електронної комерції. З цього випливає, що держави-члени повинні регулювати умови надання таких послуг відповідно до загальних правил Договору про функціонування ЄС», – йдеться у рішенні суду ЄС, повідомляє «Європейська правда».

Суд також визнав, що Uber здійснює вирішальний вплив на умови, за яких водії надають  послуги. 

Перед оголошення вердикту в Uber заявили, що це особливо не вплине на її діяльність у країнах Європи, де компанія підпорядковується місцевому законодавству, зокрема й транспортному.

«Водночас мільйони європейців і досі не можуть використовувати такі програми, як наша... Ми хочемо співпрацювати з містами, щоби кожен міг скористатися надійною поїздкою за допомогою однієї кнопки», – заявив речник Uber.

У вересні транспортне управління Лондона постановило, що Uber не може керувати службою таксі та відмовилася поновити її ліцензію.

Прихід Uber в Україну супроводжувався протестами з боку таксистів. Вони заявляли, що сервіс дозволить водіям працювати нелегально і не платити податків.

У Верховній Раді України наразі зареєстрований законопроект про служби таксі, який має на меті врегулювати роботу як інформаційних сервісів, так і традиційних таксі.

Нагадаємо, нещодавно журналісти Bloomberg дізналися про те, що компанія Uber приховувала великий витік даних користувачів сервісу в 2016 році. Тоді компанія заплатила хакерам 100 тисяч доларів, аби вони видалили вкрадені дані 57 мільйонів людей і не розголошували інформацію про інцидент.

Зловмисники отримали доступ до імен, адрес електронної пошти та номерів мобільних телефонів користувачів Uber з різних країн світу. Також у них опинилися особисті дані 7 мільйонів водіїв, включно з 600 тисячами номерів водійських прав працівників із США. Як стверджує керівництво Uber, хакери не встигли скористатися інформацією.

Нещодавно Італія, Великобританія і Нідерланди ініціювали розслідування щодо компанії Uber через приховування крадіжки даних користувачів. 

Британська газета The Times повідомила, що у зламі підозрюють хакерів з РФ. Водночас Uber заперечує причетність російських хакерів до витоку і не називає імен підозрюваних у зломі. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
EPA
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду