Не можна грати з шулером крапленими картами, бо результат буде один, — Ігор Соловей про телеграм

Не можна грати з шулером крапленими картами, бо результат буде один, — Ігор Соловей про телеграм

13:21,
25 Жовтня 2024
547

Не можна грати з шулером крапленими картами, бо результат буде один, — Ігор Соловей про телеграм

13:21,
25 Жовтня 2024
547
Не можна грати з шулером крапленими картами, бо результат буде один, — Ігор Соловей про телеграм
Не можна грати з шулером крапленими картами, бо результат буде один, — Ігор Соловей про телеграм
Найпоширенішою платформою для отримання інформації українцями залишається телеграм.

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей каже, що рекомендація РНБО щодо обмеження використання в державних організаціях телеграму, з одного боку, хороша, а з іншого — не до кінця повна, оскільки не вирішує проблематику. 

Таку думку він висловив під час конференції «ДезАут: як вибити маніпуляції за межі інформаційного поля», яку організовує ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки уряду Канади.

За словами Ігоря Солов’я, ворог атакує не тільки на фронті, а й у тилу. У першу чергу для того, щоб підірвати стійкість українського суспільства до випробувань, і головним чином це здійснюється через масові дезінформаційні кампанії та дезінформаційні інструменти. 

«Ми тримаємо увагу українського суспільства, не даючи російській повістці наповнювати український простір, шляхом генерування своїх приводів своєї повістки. Це стосується Саміту миру і формули президента. Йде наповнення українського простору своєю повісткою дня, а не російською», — сказав керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Він також розповів про проблеми, які залишаються, серед них — канали донесення інформації, канали прямого доступу до свідомості громадян з боку росіян. Передовсім через соцмережі, через телеграм. 

Окрім того, в центрі досліджували платформи компанії Meta, а саме інстаграм та фейсбук. Російська пропаганда на цих платформах працює за класичною схемою: «Через рекламні кабінети купують рекламу і женуть фотографії, меми. Meta заробляє на цьому і закриває очі. Шляхом співпраці з платформою ми це виловлювали, блокували, але це така потужна машина, туди вливаються такі потужні кошти, що дуже важко з цим боротись»

Ігор Соловей також розповів, що найпоширенішою платформою для отримання інформації українцями залишається телеграм. 

«З грудня минулого року загальна дискусія в українському суспільстві змінилась. Почались розслідування. Почали ставити питання, а що ми споживаємо. Завдяки фактчекерам, медіа, громадськості ця тема набула громадського розголосу і дійшла до високих кабінетів. Не реагувати на це важко, тому почалась розробка, а що ж держава може зробити для вирішення цієї проблематики. Ми всі бачили останні рішення РНБО, навіть не рішення, а рекомендацію, щоб усім держорганізаціям перестати користуватись телеграмом, і тут було багато “але”. Тому рішення, з одного боку, хороше, а з іншого — не до кінця повне, оскільки не до кінця вирішує проблематику. Наразі тривають дискусії між питанням нацбезпеки. На мою думку, на думку експертів, не можна грати з шулером крапленими картами у його гру, бо результат буде один», — сказав Ігор Соловей. 

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки підкреслив, що рано чи пізно прийдемо до якогось кардинального рішення щодо телеграму.

Про події в межах Глобального тижня медіаграмотності читайте в публікації «Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі».

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду