Власників 16 сайтів оштрафували за порушення мовного закону з початку року

Власників 16 сайтів оштрафували за порушення мовного закону з початку року

11:27,
17 Вересня 2024
1297

Власників 16 сайтів оштрафували за порушення мовного закону з початку року

11:27,
17 Вересня 2024
1297
Власників 16 сайтів оштрафували за порушення мовного закону з початку року
Власників 16 сайтів оштрафували за порушення мовного закону з початку року
Громадяни подали 421 скаргу на сайти, які мали головні сторінки або завантажувалися за замовчуванням іноземними мовами.

З початку року громадяни подали 421 скаргу щодо порушення вимог мовного закону, що регламентують використання державної мови в інтернеті. Кількість отриманих скарг є майже на 50% меншою, ніж за цей період у 2023 році, повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на своїй сторінці у фейсбуці.

Тарас Кремінь зазначив, що протягом двох років дії згадуваної норми закону величезна кількість інтернет-ресурсів створили повноцінну українську версію, яка завантажується за замовчуванням, та виконали всі законодавчі вимоги. Але, на жаль, є й такі, що цього досі не зробили або з якихось міркувань тримають стартову сторінку іноземною мовою.

За інформацією Уповноваженого, за скаргами громадян щодо власників 161 сайту, які мали головні сторінки або завантажувалися за замовчуванням іноземними мовами, розпочали заходи державного контролю. Ці порушення вже усунули.

Станом на 10 вересня 2024 року винесено 49 попереджень та накладено 16 штрафів за порушення 27 статті — відсутність українськомовної версії сайту або завантаження сайту за замовчуванням недержавною мовою.

Тарас Кремінь звернув увагу на те, що достатньо великою залишається частка інтернет-ресурсів, які в порушення норм законів «Про захист прав споживачів», «Про електронну комерцію» та Податкового кодексу не оприлюднюють на сайті своїх реєстраційних відомостей (найменування та місцезнаходження, код ЄДРПОУ), що ускладнює притягнення порушників до відповідальності.

«Щодо тих інтернет-представництв, відносно яких не вдалося встановити суб’єкт господарювання, я постійно звертаюсь до Національної поліції України та Державної податкової служби України для встановлення порушників та притягнення їх до відповідальності. І тільки штрафом за порушення мовного законодавства вони вже не обійдуться», — повідомив Тарас Кремінь.

Як відомо, 16 липня 2022 року набрали чинності статті 188-52 та 188-53 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими за порушення вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» порушники можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності із накладенням штрафу в розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн) або попередження, якщо порушення вчинене вперше. За повторне протягом року порушення — штраф у розмірі від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500–11 900 грн).

Повідомити про порушення мовного закону можна через електронну форму на сайті Уповноваженого, надіслати листа на електронну скриньку: lyst@mova-ombudsman.gov.ua або за адресою: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12.

Нагадаємо, впродовж 2023 року було виявлено 958 порушень мовного закону власниками сайтів. У 82% випадків ішлося про відсутність українськомовної версії сайту або сторінки в соціальних мережах, ще 4,5% скарг стосувалися часткового подання інформації державною мовою, а 13,5% — завантаження файлів з інтернет-майданчиків недержавною мовою за замовчуванням. На початок 2024 року усунули порушення 65% суб’єктів господарювання.

Фото: Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь / ютуб

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду