У Вікіпедії з’явилося понад 500 статей кримськотатарською мовою

У Вікіпедії з’явилося понад 500 статей кримськотатарською мовою

13:45,
12 Вересня 2024
889

У Вікіпедії з’явилося понад 500 статей кримськотатарською мовою

13:45,
12 Вересня 2024
889
У Вікіпедії з’явилося понад 500 статей кримськотатарською мовою
У Вікіпедії з’явилося понад 500 статей кримськотатарською мовою
250 статей присвячені Україні, Криму, кримськотатарській культурі, традиціям та історії.

Понад 500 статей у Вікіпедії кримськотатарською мовою покращили і створили 14 учасників марафону, який відбувався з 20 червня до 5 серпня. Результати марафону перевершили попередній, що відбувся у 2021 році, повідомила ГО «Вікімедіа Україна».

«Це значний внесок до кримськотатарського мовного розділу, який стане також поштовхом для популяризації вільних знань цією мовою в інтернеті та збільшить кількість та якість контенту для носіїв та майбутніх поколінь, а також тих, хто вивчає кримськотатарську», — прокоментувала менеджерка напрямку «Підвищення участі» ГО «Вікімедіа Україна» Олена Вінсент.

Кримськотатарська Вікіпедія існує понад 16 років і має приблизно 30 тисяч статей. Проте залишаються важливі теми, які потребують доповнення, зокрема основні поняття, що ще не мають достатнього висвітлення, та статті про Крим і Україну загалом.

Для наповнення кримськотатарського мовного розділу Вікіпедії якісними статтями, які забезпечують розширення доступу носіїв до вільних знань їхньою мовою, ГО «Вікімедіа» започаткувала згадану ініціативу. Це особливо важливо в умовах російської окупації Криму та її утиску кримськотатарської мови й культури.

Під час першого марафону, який відбувся у 2021 році, кримськотатарською покращили та створили близько 300 статей. Цьогоріч цей результат перевершили: 14 учасників і учасниць створили та покращили 517 статей.

Підсумки марафону в кримськотатарській Вікіпедії

Результат марафону — 250 статей, присвячених Україні, Криму, кримськотатарській культурі, традиціям та історії.

Зокрема, додали нові статті про традиційний кримськотатарський орнамент, кримськотатарський центр у Львові, кримськотатарського викладача початку 20 сторіччя Асана Аджиумерова, кримську астрофізичну обсерваторію, про популярний десерт кримськотатарської кухні — варення з пелюсток троянди та багато інших.

Фото: тарелі з вишуканими каліграфічними композиціями Рустема Скибіна / Anntinomy, CC BY-SA 4.0

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду