У США висунули звинувачення двом лідерам угруповання Terrorgram

У США висунули звинувачення двом лідерам угруповання Terrorgram

11:40,
11 Вересня 2024
923

У США висунули звинувачення двом лідерам угруповання Terrorgram

11:40,
11 Вересня 2024
923
У США висунули звинувачення двом лідерам угруповання Terrorgram
У США висунули звинувачення двом лідерам угруповання Terrorgram

У США заарештували двох лідерів угруповання Terrorgram Collective, що дотримується ідеологію переваги білої раси. Їм висунули офіційні звинувачення у використанні програми «Телеграм» для заохочення до актів насильства відносно преставників ЛГБТК+, представників влади, чиновників та інфраструктури. Про це повідомив The Washington Post.

Згідно з обвинувальним висновком, 34-річний Даллас Хамбер з Каліфорнії та 37-річний Метью Еллісон з Айдахо керували «Терорграмом» — мережею каналів і групових чатів у «Телеграмі». Вони спонукали фоловерів до нападів на тих, кого вважали «ворогами білої раси», включаючи урядові будівлі, енергетичні об’єкти, політиків, повідомило Міністерство юстиції США.

«[Вони] звинувачуються в тому, що очолювали транснаціональне терористичне угруповання, яке поставило за мету атаки на критичну інфраструктуру Америки, вбивства державних службовців нашої країни та скоєння смертоносних злочинів на ґрунті ненависті — і все це в ім'я насильницької ідеології переваги білої раси», — заявив генеральний прокурор США Меррік Гарланд під час пресконференції.

Заклики до вчинення насильства включали такі вирази, як «Дій зараз» і «Виконуй свою роль», а користувачам, які вчиняли дії, спрямовані на розвиток переваги білої раси, було сказано, що вони можуть стати відомими як «Святі», заявили прокурори.

Представники міністерства юстиції повідомили, що Хамбер і Еллісон використовували «Телеграм» для передачі інструкцій щодо виготовлення бомби та розповсюдження списку потенційних цілей для вбивства — включно з федеральним суддею, сенатором і колишнім прокурором США — та для координування дій і змов активних користувачів «Терорграму».

Мін'юст США заявив, що Хамбер, Еллісону та іншим членам Terrorgram Collective, ймовірно, вдалося переконати послідовників здійснити кілька атак, включаючи стрілянину по людях у ЛГБТ-барі в Словаччині та напад з ножем на п'ятьох людей біля мечеті в Туреччині. Крім того, один із їхніх послідовників імовірно планував здійснити атаку на енергетичні об'єкти в Нью-Джерсі.

Згідно з обвинувальним висновком, Хамбер та Еллісон також випустили 24-хвилинне відео «Білий терор», в якому прославлялися понад 100 актів насильства прихильників переваги білої раси, скоєних з 1968 по 2021 рік.

«Ризик і небезпека, яку вони представляють, надзвичайно серйозні», — сказав про фоловерів «Терорграму» помічник генерального прокурора головний чиновник з питань національної безпеки Міністерства юстиції Метью Олсен. Він додав: «Завдяки платформі, яку вони створили, вони охоплюють так далеко, як мережа».

Представник «Телеграму» Ремі Вон заявив виданню: «Закликам до насильства не місце на платформі «Телеграм». Модератори видалили кілька каналів, які використовували варіанти назви «Терорграм», коли їх виявили багато років тому. Подібний контент забороняється щоразу, коли він з’являється».

Нагадаємо, минулого тижня «Телеграм» повідомив, що має 100 тисяч активних користувачів на місяць. Він привернув увагу не лише користувачів, але й правоохоронців.

Як відомо, засновник і гендиректор «Телеграму» Павел Дуров був затриманий французькою владою минулого місяця за звинуваченням у дозволі використання платформи для злочинної діяльності. Французькі слідчі з’ясували, що додаток використовувався ісламськими екстремістами та торговцями наркотиками.

Минулого тижня Дуров опублікував допис вперше після затримання, у якому пообіцяв більше модерувати контент на платформі.

Він написав, що хоча «Телеграм» не є «якимсь анархічним раєм», різке зростання кількості користувачів «спричинило зростаючий біль, що полегшило злочинцям зловживання нашою платформою».

Фото: обкладинка посібника з тероризму створена «Терорграмом» / arstechnica

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду