Проєкт «Вчися вухами» запускає курс аудіоуроків «Історія Криму»

Проєкт «Вчися вухами» запускає курс аудіоуроків «Історія Криму»

18:45,
2 Серпня 2024
893

Проєкт «Вчися вухами» запускає курс аудіоуроків «Історія Криму»

18:45,
2 Серпня 2024
893
Проєкт «Вчися вухами» запускає курс аудіоуроків «Історія Криму»
Проєкт «Вчися вухами» запускає курс аудіоуроків «Історія Криму»
Для прослуховування доступні 20 аудіоуроків із трьох напрямків: «Історія», «Культура», «Люди».

У межах освітнього проєкту «Вчися вухами» створили курс аудіоуроків «Історія Криму». Понад 20 аудіоуроків із трьох напрямків: «Історія», «Культура», «Люди» — вже доступні для всіх, хто хоче детальніше зануритися в історію півострова, побачити та зрозуміти корінні народи, їхню історію та культуру, а також зрозуміти тяглість історичного звʼязку між материковою Україною та Кримом, повідомили ініціатори проєкту ГО «Смарт освіта».

«У сучасній програмі з історії є інформація про історію Кримського ханату, про депортацію кримських татар, про події у Криму в 1918 році. І все ж немає комплексної відповіді, щоб діти, які ніколи своїми очима не бачили півострів, мали до нього емпатію — знали про корінні народи, їхню історію, культуру та боротьбу, яку вони вели століттями і ведуть нині. Тому ми у "Вчися вухами" спробували зробити крок в сторону інтеграції історії Криму до історії Україн, — розповіла менеджерка проєкту “Вчися вухами” Ірина Шарова. — У співпраці із Гульнарою Абдулаєвою та Мартіном-Олександром Кислим ми обрали питання, які варто розкрити. Як й інші наші аудіоуроки, ми будемо радити використовувати їх у навчальному процесі, аби дізнатися більше, знайти відповіді на непрості питання і просто познайомитися із таким далеким для нових поколінь Кримом».

Тривалість одного уроку —  15 хвилин, вони доступні на сайті проєкту. Також там є добірка «Кримських уроків», у яку входять програмні уроки з української літератури та історії України. Також їх можна слухати на подкастинг-платформах Spotify, Apple Podcast, NV.

Під час опанування курсу «Історія Криму» слухачі дізнаються:

  • якими були перші поселення та держави півострова;
  • як християнство в Русі-Україні починається з Криму;
  • хто такі корінні народи Криму: кримські татари, караїми та кримчаки, яку історію й культуру вони зберігають;
  • які стосунки були упродовж століть між етнічними українцями та корінними народами Криму;
  • як звучить історія півострова;
  • як упродовж останніх століть росіяни чинять злочини проти корінних народів Криму, і що вони мають спільного зі злочинами росії проти українського народу;
  • які наслідки російської імперської колонізації півострова;
  • про спільні криваві сторінки історії материкової України з Кримом;
  • які спільні героїчні сторінки боротьби проти Росії є в кримськотатарського та українського народів;
  • як у Криму чинять спротив російській окупації.

«Невіддільна складова курсу — робота зі стереотипами й російськими наративами про Крим: автори розповідають, звідки взялись уявлення про півострів як оздоровчий курорт чи просто "незайняті" землі, та як з кожною російською окупацією півострів все більше намагалися зробити "одвічно російським"», —  додали в ГО «Смарт освіта».

Над створенням курсу «Історія Криму» працювали постійна представниця Президента України в АР Крим, правозахисниця та співзасновниця громадської організації Крим_SOS Таміла Ташева; історикиня та авторка книг «Історія Криму» та «Кримські татари: від етногенезу до державності» Гульнара Абдулаєва; кандидат історичних наук та викладач Києво-Могилянської академії Мартін-Олександр Кислий; філологиня, перекладачка та викладачка кримськотатарської мови Мамуре Чабанова; караїм, митець Езра Пастор; фахівець із кримськотатарської мови, викладач, перекладач Арслан Фазіров; музикознавець Ігор Ходжаніязов; історикиня, методистка ГО «Смарт освіта», співавторка підручників з історії Юлія Тополницька; історикиня, співавторка підручників з історії та громадянської освіти Антоніна Макаревич; історик, кандидат політичних наук Богдан Грушецький; історикиня, здобувачка ступеню PhD Катерина Костогриз; музична фольклористка, професійна співачка, викладачка співу й голос аудіоуроків Алла Пустовіт.

Фото: курс «Історія Криму» / «Вчися вухами» 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду