Понад 80% українців стикалися з кібершахраями за останній рік, — опитування Rakuten Viber

Понад 80% українців стикалися з кібершахраями за останній рік, — опитування Rakuten Viber

12:35,
19 Липня 2024
831

Понад 80% українців стикалися з кібершахраями за останній рік, — опитування Rakuten Viber

12:35,
19 Липня 2024
831
Понад 80% українців стикалися з кібершахраями за останній рік, — опитування Rakuten Viber
Понад 80% українців стикалися з кібершахраями за останній рік, — опитування Rakuten Viber
36% опитаних проігнорували спроби шахраїв зателефонувати або надіслати повідомлення.

81% опитаних громадян стикалися з інтернет-шахрайством за останній рік. Не мали такого досвіду 19%. Про це свідчать результати опитування користувачів месенджера «Вайбер», проведеного командою Rakuten Viber в її офіційному каналі серед понад 35 тисяч респондентів.

45% респондентів повідомили, що отримували сумнівні дзвінки та повідомлення, а 36% зазначили, що ігнорували спроби шахраїв.

При цьому 82% опитаних вважають, що за останній рік кількість проявів інтернет-шахрайства значно зросла. 7% опитаних вважають, що кількість залишилась на тому ж рівні, що й у 2023 році. 1% відповів, що кібершахраїв стало менше, а ще 10% користувачів не дали відповіді.

Дослідження було проведене методом анонімного онлайн-опитування, в якому взяли участь близько 35 тис. респондентів. Ключовою віковою групою у дослідженні є люди віком 34–45 років, при цьому понад 50% респондентів — люди віком до 45 років.

Команда Rakuten Viber закликала користувачів месенджера прискіпливо ставитися до будь-яких підозрілих повідомлень та дзвінків, довіряти лише перевіреним джерелам і ретельно перевіряти інформацію про адресата в інтернеті. Більше про безпечне спілкування у «Вайбері» — за посиланням.

Додамо, у квітні 2024 року Rakuten Viber оприлюднила статистикою блокування кібершахраїв у месенджері: за 2022 рік було заблоковано 130 тис. акаунтів зловмисників, а в 2023-му — 30 тис.

Фото: ілюстративне / Rakuten Viber 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Курт
15:39 / 19.07.2024
да я тут вже на одного навіть в кіберполіцію заяву написав. і ви зробіть. Мразота як діє: вибирає рандомно військового/ ветерана/інваліда/волонтера, набирає про нього всю інфу (данні, прописка, сім*ю, проживання, телефони, підписки - все повністю!) і від його імені зберає собі (!!!) на карту. А як тіки інформація дійде до пострадавшого, і той возмущаєтся, то цей мерзотник тут же виставляє особисті данні військового з криком ШАХРАЙ НЄ ДАВАЙТЄ ІМУ ДЕНЯГ ОН ВАС ПАБРІЛ НА СТОМІЛЬЙОНОВ !!! ЗСУШНІК І ВАЛАНЬТОРИ ІДІДЕ К НІМУ ДАМОЙ І УБЕЙТЕ !!! І СЕМНЮ!!!! ну і виставляє особисті данні про ошукного військового. А тому вже не до правди - він самозахищаєтся. Ось така простенька але ефективна схема. Можете самі перевірити Волонтер-військовий-інвалід "КОМАНДОР ПТААГ" в твітуре про нього все повністю розповів, з фактами. Так що ознайомтесь і самі подайте заяву в кіберполіцію. Притом краще "відкритя особистих данних військового" а вже потім "шахрайство" А також можете завітати особисто до нього і "поговорити" з ним Телеграм gusbukr твітер/блюскай publeecist емейл narkomankit@gmail.com Я знаю о чом пишу, я його колишній друг Вассерман Залізний, якого цей владік "публіцист" теж нагрів на гроші. і не на маленькі!!!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду