На сайті DDoSecrets виклали архів Wikileaks

На сайті DDoSecrets виклали архів Wikileaks

11:05,
15 Липня 2024
1810

На сайті DDoSecrets виклали архів Wikileaks

11:05,
15 Липня 2024
1810
На сайті DDoSecrets виклали архів Wikileaks
На сайті DDoSecrets виклали архів Wikileaks
Організація має на меті залучити журналістів та дослідників для роботи над документами з архіву.

Організація Distributed Denial of Secrets опублікувала на своєму сайті копії документів із сайту Wikileaks, щоб забезпечити їх подальшу доступність для журналістів та дослідників. Про це повідомило медіа 404.

Співзасновниця DDoSecrets Емма Бест розповіла, що угода про визнання винуватості, підписана засновником Wikileaks Джуліаном Ассанжем, викристалізувала ідею архівувати вміст Wikileaks і зробити його доступнішим. За її словами, за ці роки сайт Wikileaks занепав і деякі завантаження вже недоступні. Зрештою оригінальні дані на сайті Wikileaks можуть зникнути взагалі.

«Ми просто надаємо необроблену інформацію, яку вони самі опублікували, — заявила Бест. — Оскільки ми хочемо зберегти якомога повнішу копію даних Wikileaks».

DDoSecrets виклала копії цінних документів із набору Wikileaks. Зокрема щодо Ємену — опублікували технічну інформацію про хакерські можливості ЦРУ та електронні листи з приватного електронного сервера Гіларі Клінтон.

Серед опублікованих копій документів є й такі, за оприлюднення яких Wikileaks критикували. Одним із прикладів є публікація Wikileaks 124 медіафайлів про чоловіка із Саудівської Аравії, заарештованого за те, що він гей: в цій публікації були присутні всі персональні дані.

Емма Бест повідомила, що DDoSecrets запускає проєкт Library of Leaks для збереження наявних даних і координації із зацікавленими аудиторіями, а також проєкт «Розголошення без кордонів», у межах якого будуть збирати нові публікації, пов’язані з Wikileaks.

«Ми хочемо структурувати речі так, щоб вони мали довгострокову стабільність як на технічному рівні, так і з точки зору залучення громади. Нам потрібні журналісти, активісти та дослідники, щоб реалізувати це. Надто багато інформації, яка надто важлива для обробки та догляду, щоб залишити її лише нашій невеликій групі», — сказала вона.

Зазначимо, сайт DDoSecrets був запущений у 2018 році, на ньому викладають масштабні набори даних, у тому числі отримані хакерами. Йдеться, зокрема, про набір із 270 ГБ даних BlueLeaks, які стосуються правоохоронних органів США, викрадених хакером. На основі цього набору даних було опубліковано дуже багато статей про стеження поліцією, вони з’являлися аж до грудня 2023 року. У відповідь на розповсюдження компанією DDoSecrets цих та інших матеріалів соціальні медіаплатформи обмежили охоплення організації, а уряди заблокували доступ. У 2020 році видання Wired описало DDoSecrets як продовження з того місця, де зупинився Wikileaks.

Нагадаємо, 26 червня Джуліан Ассанж остаточно вийшов на волю, визнавши себе винним у шпигунстві. Перед тим Ассанж уклав угоду з міністерством юстиції США і погодився визнати себе винним у публікації конфіденційних військових документів. Відповідно до умов нової угоди, прокурори міністерства юстиції вимагатимуть 62-місячного ув’язнення, що дорівнює терміну, який Ассанж уже відсидів у лондонській в'язниці суворого режиму, поки боровся проти екстрадиції до США.

Влада США переслідувала Ассанжа за публікацію конфіденційних військових документів, які йому надала колишня аналітикиня армійської розвідки Челсі Меннінг у 2010 і 2011 роках.

Ідеться про тисячі сторінок нефільтрованих американських дипломатичних телеграм, звіти про діяльність, пов'язану з війною в Іраку, та інформацію про ув'язнених у в'язниці Ґуантанамо.

Асанж із 2012 року жив у Посольстві Еквадору в Лондоні, де попросив прихистку. Британія відхилила запит Еквадору про призначення Ассанжа членом дипломатичної місії. У 2019 році Ассанжа позбавили права на політичний притулок в Еквадорі та затримали британські правоохоронці.

Велика Британія відмовлялася екстрадувати Ассанжа до Сполучених Штатів через його нестабільний психічний стан. У 2022 році, після того як США гарантували гуманне поводження з ув’язненим, Британія схвалила екстрадицію Ассанжа до Штатів, однак він направив нову апеляцію на це рішення. У березні 2024-го Високий суд Лондона вирішив не екстрадувати Ассанжа  до США до завершення розгляду його апеляції.

Фото: сайт DDoSecrets / The Recorder

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду