60% жінок стикалися із ситуаціями неналежного ставлення на роботі, — Gradus Research

60% жінок стикалися із ситуаціями неналежного ставлення на роботі, — Gradus Research

14:35,
8 Липня 2024
835

60% жінок стикалися із ситуаціями неналежного ставлення на роботі, — Gradus Research

14:35,
8 Липня 2024
835
60% жінок стикалися із ситуаціями неналежного ставлення на роботі, — Gradus Research
60% жінок стикалися із ситуаціями неналежного ставлення на роботі, — Gradus Research
Повній самореалізації жінок перешкоджає війна та недостатня фінансова стабільність, проте гендерних упереджень, які заважають розвитку кар'єри, дещо поменшало.

Українські жінки стали більше уваги приділяти власному здоров’ю та балансуванню сил через збільшення відповідальності та навантаження і в домашньому колі, і в професійній сфері. Повній самореалізації не сприяє війна та недостатня фінансова стабільність, проте гендерних упереджень, які заважають розвитку кар'єри дещо поменшало. Про це свідчать результати соціологічного дослідження благополуччя українських жінок, проведеного компанією Gradus Research спільно з проєктом Biasless.

«Результати дослідження демонструють нам кілька важливих інсайтів про життя українських жінок під час війни. Перший — жінки в Україні мало усвідомлюють себе вразливою групою населення, права якої потрібно захищати. До цього доєднується другий факт — більшість із тих, хто стикається із бар’єрами у професійному житті, не говорять про це, бо вважають це не на часі. Третій факт дещо вирівнює цей баланс, адже ми бачимо, що на третьому році повномасштабної війни жінки більше уваги і часу приділяють собі, шукають нову рівновагу між високим навантаженням, обов’язками і бажанням зростати кар’єрно та в ролі лідерок», — прокоментувала соціологиня, директорка компанії Gradus Research Євгенія Близнюк.

45% опитаних українських жінок, порівняно з 37% у 2023 році, повідомили, що все більше турбуються про власне здоров’я — така тенденція до посилення самопіклування відбувається попри високий рівень стресу, про який зазначили 45% опитаних.

Жінки в Україні більше часу приділяють собі: так відповіли 18% респонденток на противагу 13% у 2022 роком. І це враховуючи те, що в їхньому житті зростає навантаження в догляді за членами родини та близькими (33% зараз, 30% — у 2023), основній роботі (24% проти 14%) та додатковій зайнятості / підробітку (21% проти 14%).

Тенденцію до покращення дотримання балансу між роботою та особистим життям серед українських жінок підтверджує й те, що все більше респонденток відчувають у собі сильну здатність «відключитися від роботи» по закінченню робочого часу (51% проти 39% у 2023 році). 50% опитаних задекларували, що вже зараз задоволені балансом, який вони встановили між роботою та особистим життям.

Для професійної реалізації українським жінкам, перш за все, бракує миру — так відповіли 53% опитаних, та економічної стабільності — 38%.

Після цього серед чинників, які стримують, учасниці дослідження називали причини, що відносяться до особистої сфери контролю: нестача впевненості в собі (29%), сміливості й рішучості (28%), знань (18%) та мережі контактів і зв’язків (15%). 4% респонденток відповіли, що їхній професійній реалізації перешкоджають гендерні упередження.

60% опитаних українських жінок повідомили, що стикалися впродовж останнього року із ситуаціями неналежного ставлення на роботі, серед яких найчастіше згадували знецінення думки жінки та її внеску в спільну справу або приписування собі в заслуги ідей або діяльності жінки. Проте лише 25% респонденток повідомляли керівництву про такі ситуації. Серед головних причин замовчування таких випадків — невпевненість у тому, що скаргу сприймуть серйозно (37%, що на 12% більше ніж у 2023-му). 31% опитаних, у свою чергу, відчувають, що поведінка / образа є недостатньою для скарги, 23% мають побоювання, що це тільки погіршить поведінку, а 19% висловлюють стурбованість, що скарга негативно вплине на їхню кар’єру.

63% учасниць дослідження вважають, що рівень поваги і рівноправ’я жінок в Україні покращується, у 2023 році таку впевненість висловлювали 69% опитаних.

46% українських жінок активно прагнуть кар’єрного зростання, лідерських ролей в управлінні проєктами та організаціями і до збільшення рівня власного впливу та відповідальності. Головною перешкодою, яка найбільше заважає професійній реалізації жінки у лідерських ролях, 42% опитаних назвали війну.

82% респонденток переконані, що жінки в ЗСУ роблять внесок, корисний для всіх жінок в Україні.

Так, 70% респонденток впевнені, що жінки в ЗСУ демонструють, що місце жінки там, де вона сама хоче, — і це на 6% більше, ніж у 2023 році. А 41% (проти 33% у 2023 році) переконані, що служба жінок-військових робить внесок жінок у перемогу видимим і значущим.

29% респонденток готові підтримувати права людей з інвалідністю — таку ж участь вони очікують бачити і від держави (28%). Близько чверті респонденток сказали про необхідність розширення прав ветеранів і ветеранок війни, як сприяючи цьому особисто (24%), так і з активним залученням влади (26%). Права людей старше 55 років 22% опитаних жінок готові підтримувати самі, і 19% впевнені, що дій з боку держави в їх захисті має бути більше.

31% респонденток переконані, що права всіх вразливих груп населення, включаючи також учасників бойових дій АТО/ОСС, жінок, молоді до 22 років, нейрорізноманітних людей, переселенців і переселенок, представників ЛГБТ+, національних / расових / релігійних меншин тощо має активно захищати держава, і 22% готові підтримувати їх захист особисто.

Дослідження благополуччя українських жінок провела дослідницька компанія Gradus Research спільно з Biasless методом самозаповнення анкети в мобільному додатку Gradus. Цільова група дослідження: жінки віком від 18 років, що проживають на території України, окрім тимчасово окупованих територій та територій, на яких ведуться бойові дії. Вибірка відображає структуру цільової групи за віком, макрорегіонами та розміром населеного пункту. Період проведення поля: І хвиля — 6–8 квітня 2023; ІІ хвиля — 17–23 травня 2024 року. Розмір вибірки: І хвиля — 1029 респонденок; ІІ хвиля — 1168 респонденток.

Фото: Unsplash, інфографіки Gradus Research

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду