Мобільна гра про перепливання Тиси просуває шкідливий наратив

Мобільна гра про перепливання Тиси просуває шкідливий наратив

16:50,
27 Червня 2024
1176

Мобільна гра про перепливання Тиси просуває шкідливий наратив

16:50,
27 Червня 2024
1176
Мобільна гра про перепливання Тиси просуває шкідливий наратив
Мобільна гра про перепливання Тиси просуває шкідливий наратив
У Держприкордонслужбі зазначили, що грати можна в будь-що, а от перепливати Тису — заборонено.

В AppStore з’явилася мобільна гра під назвою «Тиса», де гравцю пропонується її віртуально перепливти. У Державній прикордонній службі відреагували на появу такого застосунку, зазначивши, що грати в ігри — нормально, однак перепливати Тису — ні.

В описі розробник зазначив, що «усі чули багато історій про річку під назвою Тиса, а зараз настав час перевірити, що ж в ній такого, що вона манить так багато людей».

«На тебе чекає: глобальний рейтинг гравців, просте керування та досягнення. Хутчіш завантажуй цю гру та спробуй свої сили і дізнайся, що ж тебе чекає на іншому березі річки Тиса», — додав автор.

Розробник ігор, ветеран, військовий психолог Андрій Мочурад вважає, що ця гра створена розробниками для просування російських наративів. Таку думку він висловив у коментарі Укрінформу.

«По-перше, гра має дуже шкідливий наратив. "Переплисти Тису" тут показується як досягнення. Тобто втекти, порушити закон. Окрім цього наративу, не маємо ні якісної графіки, ні стратегії чи механіки як такої. Такі "ігри" — це швидкокльоп, і тому давайте дивитись, кому він вигідний. Тож ця гра — для аудиторії російських наративів. Примітивна графіка і відсутність сюжету для них цілком ок», — сказав він.

Крім того, Мочурад назвав гру «Тиса» «примітивщиною».

«Це приблизно те саме, що надрукувати якийсь текст на домашньому принтері на шість сторінок, скріпити скрепкою і розповідати, що ви видали книжку», — сказав розробник ігор.

Як відомо, з перших місяців заборони на перетин кордону для чоловіків розвинувся широкий «ринок послуг» із пропозицією виїхати. «Клієнтам» пропонують пройти через пропускні пункти з фальшивими документами, іти лісами чи горами або плисти річкою, по якій проходить лінія кордону.

Загалом від початку повномасштабної війни 34 людини загинули в Тисі під час спроб незаконно перетнути українсько-румунський кордон.

Фото: скриншот мобільної гри «Тиса»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Верховний Ухилянт
17:02 / 27.06.2024
Буду тренироваться до рези в глазах
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду