Microsoft: росіяни поширюють дипфейки, спрямовані проти Олімпійських ігор у Парижі

Microsoft: росіяни поширюють дипфейки, спрямовані проти Олімпійських ігор у Парижі

11:50,
4 Червня 2024
828

Microsoft: росіяни поширюють дипфейки, спрямовані проти Олімпійських ігор у Парижі

11:50,
4 Червня 2024
828
Microsoft: росіяни поширюють дипфейки, спрямовані проти Олімпійських ігор у Парижі
Microsoft: росіяни поширюють дипфейки, спрямовані проти Олімпійських ігор у Парижі
Для дезінформаційної кампанії створили псевдодокументальний фільм «Падіння Олімпіади» з використанням ШІ.

Росія посилює дезінформаційні кампанії, скеровані проти Франції, президента Франції Еммануеля Макрона, Міжнародного олімпійського комітету (МОК) і проведення Олімпійських ігор у Парижі влітку, застосовуючи технології штучного інтелекту. Вони можуть стати лише інтенсивнішими з наближенням церемонії відкриття ігор. Про це повідомлено у новому звіті Центру аналізу загроз Microsoft.

Зловмисна діяльність з дискредитації проведення Олімпіади у Франції, почалася у червні 2023 року, коли російська хакерська група Storm-1679 опублікувала у «Телеграмі», а потім поширила в мережі повнометражний фільм під назвою «Падіння Олімпійських ігор», імітуючи назву американського політичного бойовика 2013 року «Падіння Олімпіади».

Для монтажу псевдодокументального фільму за допомогою штучного інтелекту створили дипфейк актора Тома Круза. У «фільмі» представлене зневажливе ставлення до керівництва МОК. Також у ньому стверджується, нібито його було знято стримінгом Netflix, й стрічка отримала високі оцінки серед міжнародних оглядачів.

Російський фейковий документальний фільм «Падіння Олімпійських ігор»

«Використання комп’ютерних спецефектів і широкої маркетингової кампанії, включно з фальшивою підтримкою західних ЗМІ та знаменитостей, вказує на значне підвищення кваліфікації та зусиль порівняно з більшістю попередніх дезінформаційних кампаній», повідомили фахівці Центру аналізу загроз Microsoft.

Експерти зазначили, що російські хакери Storm-1679 у своїй кампанії не обмежуються наклепом на МОК. Вони також мають на меті поширювати страх серед громадськості, щоб знизити кількість відвідувачів та глядачів літніх Олімпійських ігор.

За рік російські дезінформатори Storm-1679 випустили колекцію фейкових відеороликів про очікування поширення насильства під час Ігор.

Зокрема, на відео, зробленого нібито брюссельським медіа EuroNews, стверджується, що парижани купують страхівки майна, очікуючи прояви тероризму під час Ігор.

Ще одне фейкове відео нібито надійшло від французької телекомпанії France24, у ньому стверджувалося, що 24% квитків на ігри уже повернули через побоювання тероризму.

Також були створені фальшиві відео-пресрелізи нібито від американського Центрального розвідувального управління (ЦРУ) та Французького генерального управління внутрішньої безпеки (DGSI), в яких потенційних відвідувачів попереджали триматися якнайдалі від Олімпіади в Парижі 2024 року через ризик терористичної атаки.

Фальшиві відеорелізи для преси, який попереджає громадськість про можливі терористичні атаки на Літніх Олімпійських іграх у Парижі 2024 року

Хакери Storm-1679 також намагалися використати конфлікт Ізраїлю та Хамасу для створення негативного сприйняття Олімпійських Ігор. У листопаді 2023 року вони опублікували зображення, які нібито демонструють графіті в Парижі з погрозами насильства громадянам Ізраїлю, які відвідуватимуть Ігри. Фахівці Microsoft вважають, що зображення фейкові, створені за допомогою ШІ, й таких графіті не було насправді.

Також виявили поширення зображення та відео із згадками Мюнхенської Олімпіади 1972 року, коли члени бойової організації «Чорний вересень» вбили 11 членів ізраїльської олімпійської збірної та офіцера поліції Західної Німеччини. Microsoft наразі не має достатньо інформації, щоб приписати відео конкретному актору, але його значне посилення проросійськими обліковими записами ботів свідчить про те, що відео може бути ще однією операцією в кампанії дискредитації Олімпіади.

Фейкове зображення графіті в Парижі, яке погрожує повторенням мюнхенських терактів 1972 року під час майбутніх Олімпійських ігор

Нагадаємо, у 2023 році російські хакери групи «Шторм-1679» використовували дипфейки американських зірок для антиукраїнської пропаганди.

Фото: російська кампанія фейків з дискредитації проведення Олімпійських Ігор у Парижі / Microsoft

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду