Рівень мови ворожнечі в соцмережах у Словаччині підстрибнув до 60% після замаху на прем'єра

Рівень мови ворожнечі в соцмережах у Словаччині підстрибнув до 60% після замаху на прем'єра

12:05,
17 Травня 2024
2734

Рівень мови ворожнечі в соцмережах у Словаччині підстрибнув до 60% після замаху на прем'єра

12:05,
17 Травня 2024
2734
Рівень мови ворожнечі в соцмережах у Словаччині підстрибнув до 60% після замаху на прем'єра
Рівень мови ворожнечі в соцмережах у Словаччині підстрибнув до 60% після замаху на прем'єра
До цього найвищий рівень токсичності коментарів у соцмережах у країні був зафіксований на позначці 21,62%.

Упродовж доби після замаху на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо рівень поширення мови ворожнечі в усіх проявах у коментарях у соцмережах підскочив до нового історичного максимуму 60%. У «спокійних» для суспільства обставинах кількість хейтерських коментарів не перевищувала 13,62%. Про це повідомила словацька моніторингова агенція, що з 2022 року відстежує соцмережі за допомогою інструментів штучного інтелекту elv.ai.

«Те, що ми побачили вчора, шокувало нас усіх. Цілком природно, що під час важливих подій у нашому суспільстві ми спостерігаємо зростання активності в соціальних мережах. Ми спостерігали, що під час виборів і спортивних заходів рівень токсичності в дописах значно зростає. Напад на прем’єр-міністра Фіцо підняв рівень ненависті в соціальних мережах до рівня, якого ми ще не бачили», повідомив гендиректор elv.ai Якуб Шустер.

Зростання рівня мови ворожнечі у словацькому суспільстві після нападу на прем'єра Роберта Фіцо

Для моніторингу були відібрані профілі понад 60 медіа та громадських організацій у Словаччині, під повідомленнями яких було зафіксовано загалом 71 818 коментарів, причому рівень ненависті досягав 21,62%.

«Порівняно з найбільш токсичним днем в історії наших вимірювань під час нещодавніх президентських виборів 16 квітня 2024 року ми побачили зростання токсичності в онлайн-середовищі Словаччини до 60% у зв’язку з нападом на прем’єр-міністра Словаччини. Це тривожні цифри», додав Шустер. Він уточнив, що тоді було опрацьовано 105 710 коментарів у словацькому та чеському сегменті соцмереж.

Одразу після замаху на прем’єр-міністра Роберта Фіцо 15 травня міністр внутрішніх справ Матуш Шутай-Ешток закликав словаків на своїй фейсбук-сторінці утриматися від поширення агресивного та фейкового контенту про це. І звернувся до медіа з проханням вимкнути коментування цієї теми на офіційних інтернет-платформах та постійно модерувати коментарі в соцмережах.

Президентка Словаччини Зузана Чапутова в дописі в соцмережі X у середу попередила, що «мова ворожнечі в онлайн-дискусіях призводить до розпалювання ворожнечі у суспільстві».

16 травня понад 20 журналістів провідних словацьких медіа записали відеозвернення до словацьких політиків не роз’єднувати суспільство: «Ми закликаємо політиків не роз’єднувати суспільство і не шукати відразу винних. Зараз час об’єднатися. Ми всі повинні намагатися розрядити ситуацію. В іншому випадку напруга та насильство будуть зростати».

Нагадаємо, 15 травня прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо поранили пострілами в місті Гандлова біля будівлі, де відбулося засідання кабінету міністрів країни. Після замаху він перебував у небезпечному для життя стані. Куля влучила у живіт та руку Фіцо, зачепивши важливі органи.

Підозрюваного в замаху одразу затримали правоохоронці. За даними місцевих медіа, нападником може бути 71-річний мешканець міста Левіце, член Асоціації словацьких письменників Юрай Цинтула.

Згодом словацький журналіст-розслідувач Саболча Паньї повідомив, що Юрай Цинтула міг бути пов'язаний із проросійською воєнізованою групою Slovenskí Branci. У своєму твітері (X) журналіст виклав два скриншоти дописів з фейсбук-cторінки Slovenskí Branci, на яких видно того ж чоловіка, який стріляв у Фіцо.

Словацькі медіа та соцмережі поширили відео, на якому чоловік, схожий на письменника Юрая Цинтулу стверджує, що вчинив замах на Фіцо, бо не згоден з політикою уряду, зокрема з тиском на медіа та спробою ліквідувати суспільний мовник RTVS.

Зранку 16 травня стало відомо, що операція Роберта Фіцо минула успішно, й прем’єр більше не перебуває в небезпечному стані.

Президент України Володимир Зеленський засудив замах на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо і закликав не допуститищоб «насильство стало нормою в жодній країні, у жодній формі та в жодній сфері».

Фото: elv.ai, European roma rights centre

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду