Волонтери створили посібник для вчителів, як вибудовувати спілкування з учнями і батьками в умовах війни

Волонтери створили посібник для вчителів, як вибудовувати спілкування з учнями і батьками в умовах війни

18:18,
12 Квітня 2024
1654

Волонтери створили посібник для вчителів, як вибудовувати спілкування з учнями і батьками в умовах війни

18:18,
12 Квітня 2024
1654
Волонтери створили посібник для вчителів, як вибудовувати спілкування з учнями і батьками в умовах війни
Волонтери створили посібник для вчителів, як вибудовувати спілкування з учнями і батьками в умовах війни
Проєкт «Як ти, брате?» на благодійній основі поширює посібники для налагодження ефективних комунікацій та взаємної підтримки в умовах протидії російському військовому вторгненню в Україну.

У межах освітнього волонтерського проєкту «Як ти, брате?», націленого на покращення комунікацій в умовах війни для різних груп громадян, презентують посібник для освітян «Тактична комунікація для закладів освіти» про те, як учителям спілкуватися з учнями та їхніми батьками під час війни. Презентація посібника, який можна отримати безкоштовно, відбудеться в суботу, 13 квітня, у Києві. Про головні цілі проєкту та особливості нового комунікаційного посібника MediaSapiens розпитав у засновника проєкту, психотерапевта Антона Семенова.

«Комунікація є головним чинником, який впливає на морально-психологічний стан, є профілактикою захворювань на ПТСР та інші психічні розлади та сприяє одужанню. Тому в проєкті “Як ти, брате?” ми зосередилися саме на комунікації. Ми збираємо сучасний досвід, узагальнюємо його до простих практичних алгоритмів і видаємо у вигляді кишенькових посібників», — пояснив Антон Семенов.

З часу започаткування проєкту видали вже дев’ять посібників у трьох серіях: «зеленій», «жовтій» та «блакитній». Усі вони, за словами Антона Семенова, про комунікацію, написані зрозумілою мовою без спеціальних термінів, і містять прості алгоритми й практичні поради, що робити, коли щось іде не так.

«"Зелена серія" призначена для збереження та відновлення контакту, "жовта" — тому, як підтримувати людину психологічно, а "блакитна серія" вирішує завдання комунікативної адаптації. Через війну люди опинились в нових обставинах, треба справлятися, продовжувати комунікувати, вирішувати робочі завдання. Для цього треба усвідомити зміни та нові виклики й адаптувати власну комунікацію під ці нові обставини», — розповів він.

Електронні версії тематичних комунікаційних посібників, які враховують наявний практичний досвід та психологічну складову, можна завантажити із сайту благодійного фонду, їх друковані версії також поширюють безкоштовно. За час існування проєкту розповсюдили 175 тисяч примірників таких посібників.

Новий посібник «Тактична комунікація для закладів освіти», як зазначив засновник проєкту «Як ти, брате?», пропонує ключові орієнтири, які допомагають ухвалювати правильні комунікаційні рішення вчителям під час війни.

«Коли батьки знають, що їхні діти в надійних руках, що про них піклуються і дбають про їхню безпеку, вони можуть зробити більше для перемоги. Коли вчителі знають, що робити в складних ситуаціях та як їм запобігти, вони відчувають себе спокійніше і можуть цей спокій передати учням та їхнім батькам», — пояснили фахівці «Як ти, брате?».

Над посібником команда проєкту «Як ти, брате?» працювала спільно з Демократичною школою «Майбутні», «Спільношколою», Українським фондом «Благополуччя дітей», КНП «Освітня Агенція Міста Києва» та приватними школами Олени Вєдєрнікової. В анкетуванні та випробуванні алгоритму й тексту посібника взяли участь понад 150 учителів та шкільних психологів з навчальних закладів у різних регіонах.

Ключовими орієнтирами у спілкуванні вчителів з учнями, батьками та колегами визначили чесність та співпрацю.

Також фахівці виокремили два ключові принципи, які допомагають поступово поліпшувати комунікацію, а саме — «домовленості збільшують безпеку» і «прохання збільшують довіру».

Сам же універсальний алгоритм розмови такий:

  1. встановити правильну дистанцію;
  2. визнати свої труднощі;
  3. попросити про конкретну допомогу;
  4. чесно визнати користь.

У посібнику «Тактична комунікація для закладів освіти» також представлені покрокові алгоритми для розмов із дітьми, батьками та колегами в умовах війни та в особливо складних ситуаціях.

Під час презентації посібника буде продемонстровано його відеотрейлер, освітяни та партнери проєкту, які долучилися до його створення, розповідатимуть про власний досвід та досвід знайомих освітян з налагодження комунікацій в умовах війни.

Антон Семенов розповів, що друк посібників відбувається на благодійній основі, і досвід проєкту показав, що користувачам зручно мати при собі саме «кишеньковий порадник», це допомагає налагоджувати комунікацію та ефективну взаємодію в напружених ситуаціях.

Перший наклад посібників «Тактична комунікація для закладів освіти» стане безкоштовним для користувачів завдяки фінансовій підтримці компанії SQUAD. Однак запит освітян на посібник уже перевищив наклад, тож для друку наступного волонтерська ініціатива шукає допомоги благодійників. Для цього передбачена можливість задонатити на розвиток діяльності фонду, а також на потреби підрозділів ЗСУ.

Антон Семенов також повідомив, що учасники проєкту «Як ти, брате?» проводять тематичні лекції про те, як налагоджувати конструктивні комунікації в умовах загарбницької війни. Дізнатися про наступні лекції та можливості, стати волонтером проєкту можна за посиланням.

Для участі у презентації посібника «Тактична комунікація для закладів освіти» потрібно зареєструватися онлайн за посиланням.

Фото: волонтерський проєкт «Як ти, брате?»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду