«Потерь.НЕТ»: МВС запустило вебресурс з інформацією про підтверджені втрати окупантів

«Потерь.НЕТ»: МВС запустило вебресурс з інформацією про підтверджені втрати окупантів

15:07,
20 Березня 2024
1138

«Потерь.НЕТ»: МВС запустило вебресурс з інформацією про підтверджені втрати окупантів

15:07,
20 Березня 2024
1138
«Потерь.НЕТ»: МВС запустило вебресурс з інформацією про підтверджені втрати окупантів
«Потерь.НЕТ»: МВС запустило вебресурс з інформацією про підтверджені втрати окупантів
Автори:
На сьогодні в базі міститься інформація про понад 72 тисячі загиблих військовослужбовців РФ, представників приватних військових компаній та зрадників, які співпрацюють з окупантами на захоплених територіях.

У Києві презентували вебпортал «Потерь.НЕТ», на якому збирають, обробляють і аналізують інформацію про загиблих військовослужбовців Росії, задіяних в агресії проти України. Як розповів на пресконференції, що відбулась 20 березня у пресцентрі «Укрінформу», заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко, базу даних створено для отримання об'єктивної ситуації щодо втрат окупантів в Україні. 

Над збиранням інформації, за словами Тимченка, працюють співробітники МВС, Національної поліції, представники вищих навчальних закладів системи МВС — загалом понад 50 курсантів і співробітників міністерства.

«Станом на сьогодні в базі даних “Потерь.НЕТ” міститься інформація про понад 72 тисячі загиблих військових РФ, представників незаконних утворень на окупованих територіях Луганської і Донецької області, а також колаборантів, які залишилися на окупованій території України і вирішили підтримувати агресора», — розповів замміністра внутрішніх справ.

Він уточнив, що інформацію про загиблих військових РФ, бойовиків і колаборантів спочатку почали систематизувати в Національній поліції України, згодом у зв'язку з актуальністю даних про втрати ворога виникла ідея накопичувати цю інформацію з відкритих джерел та груп у соцмережах, зокрема російськомовних.

«Збираючи таку інформацію, насамперед із соцмереж, із будь-яких відкритих джерел, ми зрозуміли, що її треба якісно перевіряти. Тож дані потрапляють на вебпортал лише після проходження перевірки», — зауважив Тимченко.

Дані, як правило, підтверджуються двома джерелами інформації, зокрема через російськомовні пошукові сервіси. А під час збирання інформації обов'язково роблять скрини повідомлень у російських соцмережах, оскільки в РФ поширена практика видалення інформації про загиблих після її публікації.

Заступник міністра зазначив, що цифра втрат російської армії, яку щодня оновлює Генштаб ЗСУ, на сьогодні перевищує 400 тисяч осіб. «Попри те, що ми змогли ідентифікувати на сьогодні з відкритих джерел понад 72 тисячі загиблих, в  нас немає жодних сумнівів, що цифра, яку дає Генштаб, саме така. Оскільки величезна кількість тіл залишається на полі бою, на лінії розмежування. Більше того, ми розуміємо, що поширена практика, коли тіла загиблих не забирають російські командири», — сказав заступник міністра.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що пресслужбам військових округів РФ наказано підготувати матеріали для російських медіа, у яких має висвітлюватися «масовий подвиг і героїзм» російських загарбників під час наступу на Авдіївку, та запобігти доступу журналістів до відомостей про реальні втрати, яких армії країни-агресорки завдали українські захисники. Пропагандистські директиви викладено в телеграмі, до якої отримали доступ активісти спільноти «КіберСпротив», зламавши операторів російської моніторингової системи «Катюша».

Фото: TG @majdankrd

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду