Обсяг українськомовних трансляцій на Twitch за рік зріс приблизно на 200%

Обсяг українськомовних трансляцій на Twitch за рік зріс приблизно на 200%

11:15,
27 Грудня 2023
1612

Обсяг українськомовних трансляцій на Twitch за рік зріс приблизно на 200%

11:15,
27 Грудня 2023
1612
Обсяг українськомовних трансляцій на Twitch за рік зріс приблизно на 200%
Обсяг українськомовних трансляцій на Twitch за рік зріс приблизно на 200%
Така динаміка зумовлена збільшенням інтересу до кіберспортивних трансляцій українською мовою.

У 2023 році українськомовний сегмент на платформі для онлайн-відеотрансляцій Twitch значно збільшив охоплення аудиторії порівняно з минулим роком. Кількість активних українськомовних каналів досягла позначки 52,6 тис. — це на 69,7% більше, ніж було у 2022-му. При цьому загальна кількість годин перегляду за рік зросла з 13 млн до 39,7 млн, або на 198,9%. Про це MediaSapiens повідомила українська аналітична компанія Streams Charts, яка підбила підсумки для українського стримінгу у 2023 році.

В основному така динаміка зумовлена зростанням інтересу до кіберспортивних трансляцій українською мовою — попит на такий контент почав зростати ще у 2022 році, коли глядачі, а також коментатори стали відмовлятися від російської мови на користь трансляцій українською чи англійською, повідомили у Streams Charts.

Популярні серед українськомовних глядачів також неігрові ефіри на ютубі — основну аудиторію збирають онлайн-трансляції інформаційних продуктів телеканалів, зокрема «Факти ICTV», ТСН, «Espreso.TV» та інші, а також ефіри футбольних матчів та різноманітних спортивних змагань.

Українськомовний стримінг, за даними компанії, також розвивається на платформах TikTok, Trovo та Kick, але поки показники переглядів там значно нижчі, ніж на Twitch або YouTube.

Найпопулярніші українськомовні канали та стримери Twitch у 2023 році

Найбільш популярними українськомовними каналами на платформі Twitch у 2023 році стали канали студії Maincast, де висвітлювалися кіберспортивні турніри з ігор «Dota 2» та «Counter-Strike». Обидва канали набрали майже однакову кількість годин перегляду — 5,7 млн і 5,5 млн відповідно.

Серед українськомовних стримерів Twitch найпопулярнішим за підсумками року став блогер Лебіга (Leb1ga) — його трансляції згенерували 1,88 млн годин перегляду. До п’ятірки за кількістю годин перегляду також увійшли MrLABR, стример «World of Tanks», а також Ghostik, який коментує турніри з «Dota 2». Активне зростання продемонстрував також канал сeh9 популярного стримера, який перейшов на українську мову та коментує тепер «Counter-Strike».

Серед українських дівчат найпопулярнішою стримеркою за кількістю годин перегляду стала Solodana — її канал згенерував 111,4 млн годин перегляду, в основному завдяки трансляціям по «Valorant». На другому місці з результатом 100,9 млн годин перегляду опинилася Dobra_Divka — вона більшу частину своїх ефірів присвятила «PUBG: Battlegrounds». До топової п’ятірки рейтингу за кількістю годин перегляду також увійшли luma_rum, PotatooElf та KoshenyaUA. Усі ці дівчата спеціалізуються переважно на ігровому контенті.

Найпопулярніші українськомовні трансляції Twitch у 2023 році

Українськомовна трансляція матчу між Natus Vincere та Monte на турнірі BLAST.tv Paris Major 2023 зібрала 51,6 тис. глядачів на каналі csgomc_ua. Це найкращий результат серед усіх українськомовних каналів у 2023 році. До п’ятірки найпопулярніших трансляцій від студій також увійшли інші матчі цього турніру — Natus Vincere проти FaZe і Monte проти GamerLegion. Зазначимо, що в обох цих серіях українські команди зазнали поразки та залишили турнір.

Якщо говорити про найпопулярніші трансляції від українськомовних стримерів, то тут весь топ зайняв Leb1ga. Його благодійний стрим для ГУР зібрав біля екранів 34,8 тис. глядачів одночасно. У топ також потрапили інші популярні трансляції від Leb1ga. Наприклад, 24-годинний стрим із лісу та розпакування подарунків на день народження.

Найпопулярніші категорії Twitch серед українськомовних глядачів 

«Dota 2» стала найпопулярнішою грою серед українськомовних глядачів Twitch. У 2023 році її прихильниками згенеровано понад 10,4 млн годин перегляду. На другому місці розташувався шутер «Counter-Strike» — він має 7,8 млн годин перегляду. Досить багато часу українськомовні глядачі також проводили в категоріях «Just Chatting» та «World of Tanks» — їхня частка склала 12,2% та 7,3% відповідно. На трансляції ігор «Valorant», «Poker» та «Casino Jackpot» припало близько 1-2%.

У 2023 році український стримінг не лише значно зріс, а й став одним із важливих донорів для оборони України. Благодійні трансляції від Leb1ga, шоу-матчі від студії Maincast, акції та розіграші від Ghostik, ceh9, Olsior, Petr1k та інших українських творців контенту допомогли зібрати для ЗСУ десятки мільйонів гривень.

Фото: Twitch

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду