У Великій Британії суддя використав ChatGPT у написанні судового рішення

У Великій Британії суддя використав ChatGPT у написанні судового рішення

13:00,
19 Вересня 2023
2053

У Великій Британії суддя використав ChatGPT у написанні судового рішення

13:00,
19 Вересня 2023
2053
У Великій Британії суддя використав ChatGPT у написанні судового рішення
У Великій Британії суддя використав ChatGPT у написанні судового рішення
Суддя запевнив, що сам відповідає за якість рішення, а інструмент ШІ лише допоміг пришвидшити його роботу.

Суддя, який працює в Апеляційному суді Великої Британії, зізнався, що використовував генеративний штучний інтелект ChatGPT для написання судового рішення. Про це повідомило The Telegraph.

Виступаючи на заході Юридичного товариства, лорд-суддя Бірсс розповів, що звернувся до ChatGPT для створення параграфа для судових документів у справі, пов'язаній із правом інтелектуальної власності. Бірсс сказав, що він безпосередньо скопіював і вставив слова в написане ним рішення, додавши, що такі інструменти, як ChatGPT, мають великий потенціал.

«Я думаю, що найбільший інтерес становить те, що ви можете попросити ці великі мовні моделі узагальнити інформацію. Це корисно, і це буде використовуватися. І я можу сказати вам, що я використовував це», — сказав суддя.

Він також додав, що повністю відповідає за свій вчинок і не збирається перекладати відповідальність на ШІ. За словами судді, він знав інформацію, яку запитав у ChatGPT, прочитав складений ним абзац і визнав його правдивим, у такий спосіб просто прискоривши свою роботу.

Видання зазначило, що це — перший випадок, коли британський суддя зізнався у використанні генеративного штучного інтелекту у своїй роботі. На сьогодні застосування цього інструмента вважається суперечливим, адже ChatGPT припускається багатьох помилок. Так, у США два адвокати зазнали жорсткої критики за використання чатбота для захисту клієнта в суді після того, як судді зрозуміли, що програма генерує неправдиву інформацію.

Нагадаємо, навесні провідні дослідники штучного інтелекту та експерти в галузі підписали відкритий лист, у якому закликали розробників призупинити роботу над широкомасштабними системами штучного інтелекту, посилаючись на побоювання щодо «значних ризиків для суспільства». Вони запропонували піврічний таймаут для того, щоб за цей період були вироблені принципи та законодавчі ініціативи з регулювання ШІ. Запровадження законодавчого регулювання активно дискутується у Великій Британії, Євросоюзі, США.

Фото: інструмент штучного інтелекту компанії Open AI / Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду