В ЄС планують заборонити використання ШІ для масового біометричного спостереження

В ЄС планують заборонити використання ШІ для масового біометричного спостереження

15:25,
18 Травня 2023
1769

В ЄС планують заборонити використання ШІ для масового біометричного спостереження

15:25,
18 Травня 2023
1769
В ЄС планують заборонити використання ШІ для масового біометричного спостереження
В ЄС планують заборонити використання ШІ для масового біометричного спостереження
Євродепутати виділили чотири рівні ризику застосування систем штучного інтелекту.

Законопроєкт про штучний інтелект, який винесуть на пленарне голосування в Європарламенті у червні, передбачає поділ систем, заснованих на цій технології, на чотири категорії ризику. Така категоризація встановлює для постачальників і користувачів правила щодо поширення й застосування систем ШІ. Про це йдеться у пресрелізі Європарламенту.

Відповідно до законопроєкту, системи штучного інтелекту з неприйнятним рівнем ризику для безпеки людей будуть суворо заборонені, включно з системами, які застосовують підсвідомі або цілеспрямовані маніпулятивні методи, використовують вразливі місця людей або використовуються для соціального оцінювання, зокрема класифікації людей на основі їхньої соціальної поведінки, соціально-економічного статусу, особистих характеристик.

Депутати Європарламенту до категорії ШІ з неприйнятним рівнем ризику віднесли:

  • системи дистанційної біометричної ідентифікації «в режимі реального часу» в загальнодоступних місцях;
  • «поштові» системи дистанційної біометричної ідентифікації, їх зможуть використовувати лише правоохоронці для переслідування небезпечних злочинців, маючи дозвіл суду на це;
  • системи біометричної категоризації за статтю, расою, етнічною належністю, громадянством, релігією, політичними поглядами;
  • системи розпізнавання емоцій;
  • невибіркове збирання біометричних даних із соцмереж та записів із камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання облич.

До категорії ШІ з високим рівнем ризику додали системи штучного інтелекту для впливу на виборців у політичних кампаніях і системи рекомендацій, які використовуються платформами соціальних мереж з понад 45 мільйонами користувачів. Також у цій категорії ШІ-системи, які можуть завдавати шкоду здоров’ю людей, безпеці, основним правам або навколишньому середовищу.

До систем з відносним рівнем ризику віднесли генеративні моделі штучного інтелекту, на кшталт чатбота ChatGPT. Власники таких сервісів будуть зобов'язані дотримуватися вимог щодо «прозорості» та законності: попереджати користувачів, що певний контент був створений штучним інтелектом, та запобігати публікації даних, захищених авторським правом.

Виокремлено і категорію ШІ-систем із мінімальним рівнем ризику, йдеться про ігри, спам-фільтри. Вони працюватимуть без обмежень.

Щоб стимулювати інновації штучного інтелекту, депутати Європарламенту додали винятки до цих правил для дослідницької діяльності та компонентів штучного інтелекту, які надаються за ліцензіями з відкритим кодом.

Зазначимо, минулого тижня законопроєкт про ШІ був підтриманий двома ключовими комітетами Європарламенту: Комітетом з питань внутрішнього ринку та Комітетом з питань громадянських свобод.

Після голосування співдоповідач Драгош Тудораче з Румунії сказав: «Враховуючи глибокий трансформаційний вплив штучного інтелекту на наші суспільства та економіку, Закон про штучний інтелект є, ймовірно, найважливішим законодавчим актом у цьому мандаті. Це перший законодавчий акт такого роду в усьому світі, а це означає, що ЄС може стати лідером у створенні ШІ, орієнтованого на людину, надійного та безпечного. Ми працювали над підтримкою інновацій у сфері штучного інтелекту в Європі та наданням стартапам, малим і середнім підприємствам та промисловості простору для зростання та впровадження інновацій, водночас захищаючи основні права, зміцнюючи демократичний нагляд і забезпечуючи зрілу систему управління ШІ та правозастосування».

На загальне голосування законопроєкт надійде наступного місяця. Опісля очікується серія переговорів за участю країн-членів ЄС та контролюючих органів. Закон про ШІ має бути ухвалений до весни 2024 року.

Нагадаємо, нещодавно засновник штучного інтелекту Джеффрі Гінтон заявив, що загроза цієї технології може бути «більш нагальною», ніж зміна клімату. Водночас науковець не поділяє думки про те, що дослідження штучного інтелекту у світі варто призупинити.

«Це абсолютно нереально, — зазначив Гінтон. — Я в таборі, який вважає, що це екзистенційний ризик, і він досить близький, аби ми зараз дуже наполегливо працювали та вкладали багато ресурсів, щоб з’ясувати, що ми можемо з цим зробити».
Фото: Unsplash
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду