3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси

3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси

08:27,
3 Травня 2023
1943

3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси

08:27,
3 Травня 2023
1943
3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси
3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси
Лауреатками премії ЮНЕСКО за внесок у справу свободи преси стали три ув’язнені іранські журналістки.

3 травня світова спільнота відзначає Всесвітній день свободи преси. З цієї нагоди ЮНЕСКО проводить Глобальну конференцію. Фокусною темою обрали «Формування майбутнього прав: свобода слова як рушійна сила для всіх інших прав людини».

«30-та річниця Всесвітнього дня свободи преси, що відзначається цього року, підкреслює вирішальну роль свободи преси та незалежних і різноманітних засобів масової інформації як основоположних для здійснення всіх прав людини», — йдеться в офіційному релізі ЮНЕСКО.

Під час Глобальної конференції, що триває у Нью-Йорку, обговорюватимуть перспективи розвитку прав людини в сучасному цифровому світі, стан їх дотримання і захист, а також свободу вираження поглядів загалом.

«Новий аналіз ЮНЕСКО індексів V-Dem у 180 країнах вказує на сильний зв’язок між свободою вираження поглядів та станом інших прав людини. Аналіз показує, що країни з найвищим рівнем свободи вираження поглядів також мають значно вищий рівень захисту громадянських, політичних, економічних і соціальних прав, таких як доступ до правосуддя, майже повна відсутність політичних вбивств і дуже низький рівень ізоляції за гендерними, соціально-економічними, міськими та сільськими показниками, політичними та соціальними показниками», — зазначено у пресрелізі.

У межах конференції вручають премію за внесок у справу свободи преси імені Гільєрмо Кано, засновану ЮНЕСКО у 1997 році. Цього року лауреатками премії стали три іранські ув'язнені журналістки: Нілуфар Хамеді, Елахе Мохаммаді та Наргес Мохаммаді.

«Ми прагнемо вшанувати мужню працю іранських журналісток, чиї репортажі призвели до історичної революції, очолюваної жінками, — сказала голова журі Зайнаб Салбі. — Вони заплатили високу ціну за своє зобов’язання повідомляти та доносити правду. І для цього ми прагнемо вшановувати їх і гарантувати, що їхні голоси лунатимуть у всьому світі, доки вони не будуть у безпеці та вільні».

Нілуфар Хамеді оприлюднила новину про смерть Махси Аміні на третій день після затримання поліцією моралі Ірану за те, що вона нібито не покрила належним чином волосся. Хамеді перебуває в одиночній камері у в’язниці Евін у Тегерані з вересня 2022 року.

Елахе Мохаммаді, яка повідомляла про похорони пані Аміні, також утримується у цій в’язниці з вересня минулого року.

Наргес Мохаммаді відбуває 16-річний термін у в'язниці Евін, однак продовжує публікувати репортажі з-за ґрат. Вона також брала інтерв’ю в інших ув'язнених жінок, і ці інтерв’ю включені в її книгу «Біла тортура».

У ці дні в Нью-Йорку проводять різноманітні заходи, присвячені темі свободи преси. Зокрема, відбудеться допрем’єрний показ фільму «20 днів у Маріуполі», який був знятий українським військовим кореспондентом, режисером, фотографом і прозаїком Мстиславом Черновим.

Нагадаємо, що 3 травня відзначається Всесвітній день свободи преси з метою оцінити рівень свободи преси у світі, захистити медіа від зазіхань на їхню незалежність і вшанувати журналістів, які загинули при виконанні професійних обов’язків. Всесвітній день свободи преси було проголошено Генеральною асамблеєю ООН у 1993 році за рекомендацією Генеральної конференції ЮНЕСКО 1991 року. Це, у свою чергу, стало відповіддю на заклик африканських журналістів, які в 1991 році прийняли Віндхукську декларацію плюралізму та незалежності медіа.

Фото: HappyDays365

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду