Російські пропагандисти вимушено змінюють наративи про НАТО у Криму

Російські пропагандисти вимушено змінюють наративи про НАТО у Криму

16:36,
10 Квітня 2023
5248

Російські пропагандисти вимушено змінюють наративи про НАТО у Криму

16:36,
10 Квітня 2023
5248
Російські пропагандисти вимушено змінюють наративи про НАТО у Криму
Російські пропагандисти вимушено змінюють наративи про НАТО у Криму
Представники Кримськотатарського Ресурсного Центру повідомили про зміну акцентів у російській пропаганді у тимчасово окупованому Криму.

Кримськотатарський Ресурсний Центр, який відстежує поширення російської пропаганди в тимчасово окупованому Криму, зафіксував зміну акцентів у риториці та дезінформації, пов'язаної з оцінкою ролі НАТО, від початку 2023 року. Про це сьогодні повідомив голова правління організації Ескендер Барієв під час пресконференції «Фейки про НАТО в окупованому Криму» в Укрінформі. 

Перший із таких зводиться до того, що «НАТО планує знищити Росію руками України».

«Раніше інтенсивно поширювали російські фейки, що Росія була змушена розпочати так звану «спеціальну воєнну операцію» в Україні, щоб не допуститим реалізації планів НАТО з перетворення України на територію з базами Альянсу. Тепер російські медіа, телеграм-канали й експерти заявляють, що ціллю НАТО є знищити всю Росію руками України», — повідомив Ескендер Барієв.

За його словами, стає помітною тенденція, що російські пропагандисти змушені у своїх наративах визнавати суб’єктність Української держави.

«Це також робиться для того, щоб надати так званій «спеціальній військовій операції» ознак народної священної війни, і спонукати громадян Росії вступати до Збройних сил РФ або інших мілітарних формувань», — додав він.

Також, за словами Ескендера Барієва, активно поширюється наратив про те, що «Збройні сили України ведуть боротьбу виключно в інтересах НАТО».

Ще один шкідливий російський пропагандистський наратив, який в останні місяці активно поширюють в інформаційному просторі тимчасово окупованого Криму, — про те, що «український народ став жертвою політики НАТО».

«Таким чином керівництво РФ хоче перекласти провини за свої злочини на Альянс, та намагається переконати частину українців, що у цій війні винувате НАТО, і що це Альянс спровокував Росію. Пропагандисти сподіваються, що українці повірять у нісенітницю про те, що ЗСУ воюють за чужі інтереси, жертви були марними, а треба було домовлятися», — сказав експерт.

На думку представників Кримськотатарського Ресурсного Центру, це свідчить про сподівання пропагандистів, що кримчани, родичі і друзі яких живуть на окупованих територіях України, повірять у цю брехню, і будуть нав’язувати шкідливий наратив своїм рідним і близьким у материковій частині України.

За словами Ескендера Барієва, це робиться для того, щоб люди почали вимагати від президента та уряду почати переговори з Росією, при чому без посередництва західних країн.

Він уточнив, що російські пропагандисти зосереджені на тому, щоб породити в українському суспільстві недовіру до НАТО.

«Вони хочуть, щоб з’явилися різні погляди на усі ці процеси. Мовляв, це не ваша війна, а війна НАТО, а ви, українці, є просто інструментом у ній. — вважає Ескендер Барієв — Про це потрібно говорити, бо зараз РФ, хоч і не показує цього, зацікавлена у так званих мирних перемовинах, щоб мати час накопичити засоби, укріпитися і продовжити війну проти нашої держави».

За інформацією менеджера Кримськотатарського Ресурсного Центру Сергія Пархоменка, згадані наративи активно циркулюють, як у медіа в тимчасово окупованому Криму, так і в каналах Telegram.

Сергій Пархоменко додав, що зміна російських пропагандистських нативів щодо НАТО відбувається не лише для того, щоб спробувати деморалізувати українське суспільство, але й через те, що з попередніми наративами в РФ отримали «провальну ситуацію по мобілізації до збройних сил і мілітарних формувань».

Нагадаємо, В Україні запустили онлайн-курс про деокупацію та реінтеграцію Криму.

Фото: Укрінформ

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
erhjg
19:05 / 10.04.2023
Миротворцы и асвабадители х-вы! Просто нет в русском (даже в русском!) лексикое слов, что б оценить ваши зслуги!Дегенераты во главе с коемлевской хунтой - это все равно, что вас похвалить!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду