Як очистити стрічку Facebook від реклами, що дратує

Як очистити стрічку Facebook від реклами, що дратує

10:45,
8 Квітня 2019
21970

Як очистити стрічку Facebook від реклами, що дратує

10:45,
8 Квітня 2019
21970
Як очистити стрічку Facebook від реклами, що дратує
Як очистити стрічку Facebook від реклами, що дратує
Погана новина полягає в тому що в налаштуваннях профілів немає магічної кнопки «відключити рекламу», оскільки Facebook піклується про свої доходи. Все, що дозволяє соцмережа — налаштувати рекламу під себе. Розбираємося, як це зробити та «очистити» свою стрічку новин від непотрібної реклами.

Відповідно до звіту про індустрію маркетингу в соціальних мережах 93% рекламодавців використовують Facebook ads, щоб знайти свою цільову аудиторію. Завдяки низьким витратам і величезній базі даних, реклама Facebook стає привабливим капіталовкладенням для підприємств будь-якого розміру. Реклама робить Facebook безкоштовним для користувачів, але не завжди вона цікава, а навіть навпаки — дратує.

Чому реклама мене переслідує?

Ви коли-небудь замислювалися, скільки Facebook знає про вас? У нього є інформація про ваш вік, друзів, улюблені книги, фільми, телепрограми та навіть про ваші вподобання в їжі. Ви шукаєте квитки онлайн, замовляєте техніку, купуєте одяг чи взуття, а наступного разу, коли відкриваєте Facebook— у стрічці новин реклама відповідного продукту. Наприклад, ви шукали інформацію про телевізор, то побачите відповідну рекламу, крім того Facebook вважатиме, що ви зацікавлені в електроніці, тому, крім реклами телевізорів, у майбутньому показуватиме інші пов’язані з електронікою оголошення.

Джерело зображення: newsroom.fb.com

Facebook зацікавлений у тому щоб тримати вас прив'язаними до стрічки новин якомога довше, збільшуючи ваш шанс побачити рекламу і свій шанс — заробити. Оголошення для вас обираються відповідно до ваших зацікавлень автоматично, при цьому рекламодавці не отримують жодної особистої інформації про вас. Щоб вирішити, які оголошення показувати в стрічці новин, Facebook використовує:

  • активності в соцмережі — це інформація, якою ви ділитеся, та ваша діяльність (наприклад: публікації, коментарі, вподобання, улюблені сторінки або натискання на оголошення, які ви бачите);
  • інформацію з вашого облікового запису (наприклад: ваш вік, стать, місце розташування, пристрої, які ви використовуєте для доступу до Facebook);
  • інформацію, якою рекламодавці та маркетингові партнери діляться з Facebook (наприклад: ваша адреса електронної пошти);
  • інформацію про діяльність на веб-сайтах і програмах, відключених від Facebook.

Соцмережа використовує ці дані, щоб підібрати максимально релевантні рекламні продукти. З точки зору маркетингу, володіючи інформацією про те, що подобається конкретній людині, можна розміщувати перед нею конкретні оголошення, і тоді ймовірність покупки продукту збільшується.

Чому не вся реклама мені цікава?

Facebook гарантує, що оголошення, які ви бачите, так само актуальні для вас, як і від друзів чи сім'ї. Але, на жаль, часто так не є.

Якщо раніше ви вподобали сторінку про вегетаріанство, ймовірно, далі у стрічці з'являтиметься інформація про замінники м’яса або заклади харчування, де є вегетаріанські страви. Якщо ви шукали інформацію про сортування сміття, то побачите оголошення, які підпадають під цей розділ. Саме так Facebook визначає ваші зацікавлення — навіть, якщо ви шукали щось випадково, він віднесе це до ваших уподобань.

Джерело зображення: printscrin facebook.com

Якщо ваша активність на сторінці невелика, ви не ставите лайки, не пишете коментарів і нічого не шукаєте, у стрічці все одно з’явиться реклама. У таких випадках Facebook визначає рекламу для вас на основі потреб рекламодавця. Він обирає бізнес-ціль, наприклад, продати продукт або підвищити обізнаність про свою торгову марку. Далі він розповідає Facebook про бажану аудиторію, приміром, це користувачі певного віку на певній території. Цього достатньо, щоб у вашій стрічці з’явилась політична реклама або реклама, пов’язана із закладами харчування чи магазинами.

Слід зауважити, що соціальна мережа обмежує діяльність певних рекламних кампаній, якщо вони не відповідають її рекламній політиці. Вона не покаже рекламу, яка дискримінує когось, пропонує придбати тютюнові вироби, лікарські препарати, харчові добавки або взяти кредит. Немає реклами зброї та «товарів для дорослих», публікацій, що містять сенсаційну інформацію або особисті дані. Facebook обмежує рекламу, що може викликати дискусії в суспільстві або містить ненормативну лексику.

Частково можна побачити рекламу сайтів знайомств, але лише у випадку, коли вона відповідає вимогам соцмережі. Реклама азартних ігор і державних лотерей дозволена, якщо вона відповідає нормам законодавства країни, у якій ці оголошення будуть розміщені. Facebook не забороняє рекламу фінансових і страхових компаній, якщо вони надають інформацію про збори, відсоткові ставки та націлені на людей віком від 18 років.

Як зробити рекламу прийнятною?

Нещодавно блогерка Марина Пономаренко запропонувала спосіб боротьби з нав’язливою політичною рекламою. Для цього потрібно вказати у профайлі, що ви 1904 року народження, адже це допомагає вийти з цільової аудиторії рекламного продукту. Цей метод не довговічний і спрацьовує не з усією політичною рекламою, часом політики ладні платити більше, щоб охопити найбільшу аудиторію.

Крім того, зміна віку, місця розташування, відсутність геолокації або будь-які інші дії, що приховують вашу особистість, не допоможуть повністю позбутися реклами. Для Facebook це гроші. І поки що немає альтернативного інтерфейсу без оглошень, за який би довелося платити безпосередньо вам. Єдине, що зараз можна зробити, — це кастомізувати рекламу «під себе».

Один зі шляхів — жалітися на неї в стрічці новин. Цей метод гарний, але він швидко набридає. Якщо ви часто оновлюєте стрічку новин, то на місці реклами, на яку ви жалілися, з'явиться інша. Враховуючи кількість рекламодавців — відписатись від усіх не так уже й просто і займає час.

Джерело зображення: printscrin facebook.com

Тому краще скористатися другим методом — переглянути і змінити інтереси, які впливають на показ реклами. Налаштування інтересів дозволяють переглядати, додавати й видаляти налаштування, створені Facebook. Наприклад, якщо в налаштуваннях є зацікавлення «велоспорт», можна побачити оголошення з місцевого магазину велосипедів.

Чим більше Facebook знає про вас, тим більш релевантними будуть оголошення. Якщо ви заповните свій профіль і перелік уподобань, рекламні оголошення Facebook стануть персоналізованими та релевантними, інформуватимуть вас про те, що вас цікавить. Але наголошує: зміна налаштувань реклами впливає на те, які оголошення ви побачите, але вона не змінить загальну кількість показів реклами.

Прозорість рекламних кампаній на Facebook

Особливе місце у Facebook займає політична реклама — вона допомагає кандидатам ділитися своїми поглядами з громадськістю більш широко, і це може допомогти заохотити людей до участі в політичному процесі. Також вона може викликати страх, маніпулювати та обманювати, саме тому Facebook створив загальнодоступну базу даних для пошуку реклами, пов'язаної з політикою та питаннями національного значення, такими як освіта або імміграція.

У цій бібліотеці реклами можна побачити діапазон показів і витрат на просування конкретного допису, також демографічні показники, тобто територію, де ця реклама транслювалася. Завдяки архіву, експерти й політичні спостерігачі можуть відстежувати кампанії кандидатів, а також розкрити інші тенденції політичного ландшафту.

У середині березня Facebook запровадив верифікацію замовників політичної реклами в Україні. Всі замовники такої реклами повинні підтверджувати свою ідентичність та місцеперебування. На оголошеннях, пов'язаних з політикою, є позначка з підписом рекламодавця у верхній частині. Натиснувши на мітку "I", ви зможете побачити більше інформації про замовника.

Джерело зображення: printscrin facebook.com

Напередодні європейських парламентських виборів у травні, Facebook запустить зміни щодо політичної реклами та в зоні ЄС.

«Ми запроваджуємо деякі нові інструменти, які допоможуть нам досягти двох ключових цілей для захисту цілісності виборів — запобігання використанню реклами в інтернеті для іноземного втручання та підвищення прозорості навколо всіх форм політичної та емісійної реклами», — зазначив Річард Аллен віце-президент з питань глобальної політики Facebook.

P.S. Попри те що Facebook намагається блокувати невідповідну рекламу, рекламодавці все ж знаходять засоби, як обійти перевірку. Коли помічаєте оголошення невідповідного вмісту, тисніть «поскаржитись».

Джерело зображення: printscrin facebook.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
getpayever.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мостюк Сергій
14:16 / 10.06.2020
Дуже актуальна стаття. Також є версія, що фейсбук збирає інформацію щоб формувати новинні стрічки користувачів. Тут пишуть про це докладніше https://www.bizmaster.xyz/2019/10/algorytm-facebook-yak-zbilshyty-pryrodne-ohoplennya.html
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду