Як заховати файли на комп'ютері, телефоні чи фотоапараті: чотири способи

Як заховати файли на комп'ютері, телефоні чи фотоапараті: чотири способи

00:00,
24 Березня 2014
17049

Як заховати файли на комп'ютері, телефоні чи фотоапараті: чотири способи

00:00,
24 Березня 2014
17049
Як заховати файли на комп'ютері, телефоні чи фотоапараті: чотири способи
Як заховати файли на комп'ютері, телефоні чи фотоапараті: чотири способи
Для журналістів, які працюють в Криму, і не тільки - чотири способи тимчасово приховати потрібні вам файли, щоб їх не виявили під час обшуку, а пізніше ви могли ними скористатися

За останні тижні ми стикнулися з численними випадками, коли російські силовики та представники так званої кримської самооборони перевіряли камери, фотоапарати, телефони й ноутбуки журналістів на наявність «небажаного змісту». Експерт із безпеки інформації Вадим Лосєв виділив чотири способи тимчасово приховати потрібні вам файли, щоб їх не виявили під час обшуку, а пізніше ви могли ними скористатися.

1. Нетехнічний варіант: ховаємо носій

Записуємо файли на невеликий носій (зовсім маленьку флешку, Micro SD) і ховаємо її. Такі картки бувають вологостійкі, а ще їх можна ховати під пластиром. Натомість у фотоапарат чи камеру можна вставити заздалегідь підготовлену флешку з нейтральними фото/відео чи, наприклад, котиками.

Недолік методу: Цю флешку можуть знайти.

2. Найпростіший технічний варіант: видаляємо, а потім відновлюємо.

Це єдиний технічний метод, який працює для фотоапарата або простого телефону (не смартфону).

Суть методу в тому, що жорсткі диски, флешки й картки пам’яті влаштовані як паперова книга: є самі сторінки й букви (інформація), а є «зміст», у якому написано, де який розділ починається і де закінчується. При звичайному видаленні файлу комп’ютер, телефон або фотоапарат не чіпають самого файлу, а тільки стирають згадку про нього зі змісту. Спеціальні програми вміють відновлювати видалені файли, якщо поверх них користувач нічого не записав.

Процедура:

1) Видаляємо файли. Не записуємо ніяких нових файлів, поки не відновимо потрібні!

2) Коли повернемося до редакції чи в інше безпечне місце, встановлюємо програму Recuva (завантаження та інструкція російською за посиланням).

3) Відновлюємо файли. Інструкція російською за посиланням.

Недоліки методу: якщо зловмисник підозрює, що файли у вас були і ви їх видалили, він може забрати пристрій і точно так само спробувати відновити файли.

3. Робимо файли прихованими.

Цей метод працює тільки на комп’ютері. Його суть у тому, що файл або папку можна зробити прихованими і їх не буде видно в загальному списку файлів і папок. Для того, щоб їх таки побачити, потрібно буде включити режим перегляду прихованих файлів.

Процедура:

—                Для Windows 7/8:

1) Перевіряємо, що приховані файли система не показує. Для цього в панелі управління в пошуку знаходимо «Параметри папок», йдемо в закладку «Вид» і в налаштуваннях ставимо галочку на «Не показувати приховані файли, папки і диски».

2) Правою клавішею клацаємо на файл або папку, яку потрібно приховати, -> «Властивості» -> Встановити галочку на «Прихований».

Щоби пізніше переглянути приховані файли, увімкніть у системі «Показувати приховані файли, папки і диски», а потім зніміть із папки або файлу атрибут «Прихований» (як у інструкції вище).

—                Для Mac OS інструкцію російською мовою дивіться за посиланням.

Недоліки методу: якщо ваш пристрій потрапить до людини, яка хоч трохи розбирається в комп’ютерах, вона знайде ваші файли і папки.

Ці три методи — прості, але вони не захистять вас від просунутого зловмисника: якщо пристрій потрапить до експерта, всі файли буде знайдено. Для того, щоб захиститися від експерта, доведеться користуватися шифруванням. Стільникові телефони на IOS використовують шифрування завжди, на Android його потрібно включити (Налаштування -> Безпека -> Шифрування (Зашифрувати пристрій)), а для комп’ютера доведеться встановити і налаштувати спеціальну програму.

4. Шифруємо дані за допомогою Truecrypt

Суть методу в тому, що ми за допомогою програми Truecrypt створюємо зашифрований контейнер даних та зберігаємо туди потрібну інформацію.

Плюси: шифрування гарантує, що зловмисник не отримає доступу до ваших файлів.

Мінуси: працює тільки на комп’ютері, вимагає установки спеціальної безкоштовної програми Truecrypt.

Як це працює — дивіться за посиланням.

Але як бути, якщо від нас вимагатимуть видати паролі шифрування? Для вирішення цієї проблеми існує поняття «спірне шифрування», яке забезпечує можливість правдоподібного заперечення наявності зашифрованої інформації. Спірне шифрування підтримує той же Trueсrypt.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
designfire.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду