Як обмежують куріння в різних країнах світу: короткий огляд

00:00,
15 Листопада 2012
1079

Як обмежують куріння в різних країнах світу: короткий огляд

00:00,
15 Листопада 2012
1079
Як обмежують куріння в різних країнах світу: короткий огляд
Україна продовжує складний процес боротьби з курінням. Зовсім скоро набуде чинності закон про заборону куріння в кафе, барах та ресторанах. Більшість єврейських країн вже успішно подолала цей етап. Робимо короткий огляд зарубіжних практик в цій області.

В Австрії ще з 2010 року набув чинності закон, за яким забороняється курити в кафе і ресторанах. Закон, звичайно, містить і певні винятки. Так, великі підприємства зобов'язуються створювати спеціальні місця для куріння, і лише в них курці зможуть викурити сигарету. Маленьким закладам до 50 квадратних метрів пощастило більше: господарі вправі самі вибирати чи буде кафе / ресторан повністю для курців або лише частково. При невиконанні зазначених норм власникам закладу доведеться виплатити штраф у розмірі до 10 тисяч євро.

У Бельгії процес введення заборон для курців проходив у кілька етапів. Спочатку був введений закон, за яким тепер заборонено курити на робочих місцях. Дещо пізніше ввели закон, за яким не можна курити в ресторанах, де продається також і їжа, а не тільки напої. Вже в 2011 році в Бельгії ввели абсолютну заборону на куріння в кафе.

У громадських місцях Болгарії заборонили курити ще сім років тому.

Подібний закон прийняли і у Великобританії в 2006 році. За невиконання закону громадянам доведеться заплатити штраф у розмірі від 30 до 200 фунтів стерлінгів, а власник закладу при цьому заплатить штраф в 2,5 тисячі фунтів стерлінгів.

У 2008 році перестали курити у громадському транспорті, на вокзалах і в інших громадських місцях Німеччини. Палити там дозволяється лише в спеціально відведених для цього приміщеннях. Сума штрафу за порушення закону становить від п'яти до тисячі євро. Крім того, в Німеччині забороняється продавати тютюнові вироби тим, кому ще не виповнилося 18.

У Греції ввели заборону на куріння в 2010 році. Таким чином, там забороняється курити в державних установах, кінотеатрах, в транспорті, в школах і лікарнях, на стадіонах. Більш того, заборона на куріння поширюється і на всі кафетерії, ресторани, бари.

У Данії дозволено палити в невеликих барах до 40 квадратних метрів. Також закон дозволяє курити в спеціальних місцях, відведених для цієї мети. Заборона набула свою силу в 2007 році.

Найпершою країною, в якій було заборонено у всіх громадських місцях палити, стала Ірландія. Прийнятий закон діє з 2004 року і поширюється також на автобуси і таксі.

Боротьба з курцями продовжується і в Іспанії. З 2011 року тут прийнятий закон про заборону куріння в усіх громадських місцях. Теж саме стосується Італії, з одним лише винятком – подібний закон там був прийнятий ще в 2005 році, а в Латвії – у 2008 році.

У Молдові курити заборонено в установах місцевої та центральної влади. Такий закон прийнятий там у 2004 році.

У Нідерландах курити не можна в ресторанах і кафе з 2008 року. При цьому в популярних кофішопах дозволяється курити марихуану. З 2010 року закон не поширюється на кафе і бари площею до 70 квадратних метрів.

Палити в громадських місцях у Норвегії заборонили ще в далекому 1988 році, а ось заборона на куріння в барах прийняли там лише в червні 2004 року.

Закон, що забороняє куріння в ресторанах, освітніх і медичних установах, на зупинках громадського транспорту був прийнятий в листопаді 2010 року в Польщі.

У 2008 році в Сан-Марино заборонили палити за кермом.

Заборона куріння в готелях, лікарнях, в'язницях Словенії введена в 2007 році.

Боротьба з курінням у Фінляндії почалася ще в 1976 році з введення закону про заборону куріння в громадських місцях. У 2000 році прийняли новий закон, за яким необхідно розділяти кафе та ресторани на дві зони: для курців і некурців. Прийнятий в 2010 році новий закон повністю заборонив курити в громадських місцях. Влада Фінляндії також поставила перед собою «здорову» мету: стати до 2040 року некурящою країною.

Сайт інформаційного агентства «РИА Новости» також розробив інтерактивну інфографіку, яка демонструє категорії громадських місць, доступних чи недоступних для куріння, в різних країнах Європи. Відповідно можна подивитися дані щодо закордонних практик заборони куріння на робочих місцях, у ресторанах, кафе, громадському транспорті тощо.

За матеріалами European Commission, Tobacco Atlas

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
РИА Новости
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду