3 посібники для журналістів, що висвітлюють тютюнову тематику

00:00,
19 Лютого 2013
399

3 посібники для журналістів, що висвітлюють тютюнову тематику

00:00,
19 Лютого 2013
399
3 посібники для журналістів, що висвітлюють тютюнову тематику
Тютюнова тематика доволі специфічна. Тому підхід до її висвітлення теж має свої особливості. Зрозуміти їх краще можна, ознайомившись з цими посібниками.  

1. «Незабичковане слово. Як висвітлювати тютюнові теми»

У посібнику є приклади вдалих тематичних публікацій і аналіз ситуації з висвітленням тютюнової тематики в українських ЗМІ. Можна знайти й поради експертів та відомих журналістів щодо підбору тем і написання матеріалів.

Приміром, редактор журналу British medical journal пояснює специфіку дотримання балансу думок у матеріалах на медичні теми. Вона зазначає: «дотримання балансу — це не завжди правильний шлях. Журналісти мусять шукати правди, а не балансу». Це означає, що безсенсово запитувати у представника тютюнової індустрії, як він ставиться до того чи іншого антитютюнового закону – адже він є зацікавленою стороною і його відповідь не буде об’єктивною. Ліпше звернутися за оцінкою до незалежних експертів.

«Якщо у матеріалі є точка зору борців проти куріння, то іншу сторону можна знайти чи не в кожному аспекті питання. Наприклад, пишучи про будь-яке обмеження споживання і доступу до цигарок, слід поцікавитися з цього приводу думкою лікарів. Теми подорожчання цигарок можна збалансувати коментарями урядовців і представників Податкової адміністрації, а також експертів із міжнародних питань (стосовно контрабанди тютюну). Про заборону реклами можна поговорити із медіа експертом», – радять автори посібника.

Отримати більше порад можна тут.

2. «Публічне лобіювання»

Лобіювання – це вплив на владу з метою сприяння ухваленню нею потрібних лобістам законів. І одним із інструментів впливу на можновладців стають саме ЗМІ. Тож журналістам не завадить знати, яку саме роль у процесі лобіювання вони відіграють і як лобісти можуть їх використовувати. Цьому питанню у посібнику присвячено цілий розділ.

Слід розуміти, що лобіювання може приносити як користь, так і шкоду суспільству. Приміром, ухвалення в Україні низки антитютюнових законів і зниження рівня поширеності куріння – це пряма заслуга громадських організацій, які займалися лобіюванням цих питань. Адже у розвинених країнах заходи, спрямовані на боротьбу з тютюнокурінням, ініціює і фінансує держава. В Україні ж невідомо, коли б влада взялася за це, якби громадськість сама не почала вимагати вирішення проблеми.

Проте, ці корисні соціальні ініціативи намагається призупинити і послабити тютюнове лобі, головний пріоритет якого не громадське здоров’я, а прибутки тютюнових компаній. І для відстоювання своїх інтересів вони так само намагаються використати ЗМІ. Про те, як саме – читайте у посібнику.

3. «Освітні антитютюнові кампанії»

Взагалі посібник присвячено різним аспектам розробки антитютюнових освітніх програм. Проте, він містить цілий розділ, присвячений залученню журналістів до висвітлення подібних кампаній. Ця інформація цікава і корисна тим, що дозволяє побувати «по той бік барикад» – зрозуміти, наскільки важливу роль можуть відіграти ЗМІ у протидії курінню і як до цього долучитися.

Крім того, тут є поради щодо розвінчання типових псевдоаргументів і маніпуляцій тютюнових лобістів, жертвами яких журналісти, на жаль, періодично стають. Розуміння цих речей важливе, аби не перетворюватися на ретрансляторів пропагандистських повідомлень тих, хто захищає інтереси тютюнової індустрії, а намагатися виводити їх на конструктивну розмову. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
novostiua.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду