Міжнародний Фонд «Відродження» оголошує два конкурси в рамках програми «Засоби масової інформації»

00:00,
9 Квітня 2013
2552

Міжнародний Фонд «Відродження» оголошує два конкурси в рамках програми «Засоби масової інформації»

00:00,
9 Квітня 2013
2552
Міжнародний Фонд «Відродження» оголошує два конкурси в рамках програми «Засоби масової інформації»
До 31-го травня ЗМІ та громадські організації можуть надсилати заявки на конкурс незалежних агенцій журналістських розслідувань та конкурс "Розвиток регіональних і локальних інформаційних онлайн-платформ”.

Конкурс “Підтримка розвитку незалежних агенцій журналістських розслідувань”

Журналістські розслідування – один із найважливіших жанрів журналістики, який сприяє формуванню відкритого суспільства та підзвітної влади. В Україні є багато прикладів, коли вдало проведені журналістські розслідування на актуальні для суспільства теми викликали великий резонанс, спричинювали політичні й кадрові рішення, розслідування правоохоронних органів тощо. Яскраві приклади – розслідування проекту “Наші гроші” (http://nashigroshi.org/), Бюро журналістських розслідувань “Свідомо” (http://www.svidomo.org/) та ін.

Одначе журналістські розслідування – один із найдорожчих жанрів журналістики. Крім того, велику роль тут відіграє незалежність джерел фінансування. І чи не найбільший ризик для журналістів, що здійснюють розслідування, – це втрата довіри аудиторії через брак професіоналізму чи підозру в заангажованості (у т.ч. фінансовій).

Саме тому програма “Засоби масової інформації” Міжнародного фонду “Відродження” з року в рік надає підтримку незалежним професійним командам журналістів, які спеціалізуються на розслідуваннях, задля того, щоб традиція уважного громадського контролю над діями влади, увійшла в наше життя.

Маючи обмежений ресурс, ми не надаємо підтримки окремим тематичним розслідуванням. Наша мета – інституційно посилити вже сформовані професійні команди, які систематично здійснюють журналістські розслідування в різних сферах – від класичних, що спрямовані на викриття корупції та зловживання владою до соціальних.

Мета конкурсу – сприяти подальшому розвитку й поширенню жанру журналістських розслідувань, підвищити ефективність журналістських розслідувань.

                       

Фінансову підтримку буде надано ініціативам, спрямованим на розвиток незалежних агенцій і бюро журналістських розслідувань.

Учасники конкурсу: громадські організації та ЗМІ, які працюють у форматі незалежних агенцій журналістських розслідувань або в інший спосіб регулярно здійснюють і публікують результати журналістських розслідувань.

Проектні пропозиції, подані на конкурс, можуть передбачати такі види діяльності (перелік орієнтовний і не є вичерпним):

  • створення й підтримку інтерактивних  Інтернет -ресурсів, які допомагатимуть у проведенні, збиранні інформації та публікації результатів журналістських розслідувань;
  • проведення тренінгів, стажувань та інших навчальних заходів для журналістів, які працюють у жанрі розслідувань і співпрацюють з організацією – ініціатором проекту;
  • запровадження нових для ініціатора проекту тематичних напрямів розслідувань, рубрик, циклів програм або публікацій тощо;
  • забезпечення постійного правового супроводу діяльності апліканта у сфері журналістських розслідувань

Максимальний розмір очікуваного від фонду гранту – 200 000 гривень.

Останній термін подання проектних пропозицій – 31 травня 2013 року.

Оголошення результатів конкурсу – до 26 липня 2013 року.

Загальний бюджет конкурсу – 719 370 гривень.

Конкурс “Розвиток регіональних і локальних інформаційних он лайн-платформ”

Розвиток комунікаційних технологій, активне поширення соціальних (так званих нових) медіа суттєво змінює ландшафт, у якому працюють традиційні ЗМІ (телебачення, радіо, преса). Докорінно змінюється рекламний ринок, який є основою існування незалежних ЗМІ, з’являються нові ефективні інструменти роботи з аудиторією, засоби пошуку й обробки інформації, дедалі впливовішою стає громадянська журналістика тощо. Виживання деяких традиційних галузей медіа-індустрії взагалі під питанням.

Водночас нові комунікаційні технології можуть суттєво підвищити якість роботи традиційних ЗМІ, а також надати ефективні інструменти як для професійних, так і для громадських журналістів. Мало того, у багатьох випадках саме он лайн-платформи є “останньою надією” для збереження й розвитку унікальних джерел місцевої та локальної інформації для населення – місцевої преси.

Мета конкурсу – створити умови для розвитку незалежних он лайн-медіа, які є виробниками власного місцевого інформаційного продукту.

Учасники конкурсу: засоби масової інформації (у тому числі  Інтернет -ЗМІ); громадські організації, що працюють у сфері нових комунікаційних технологій і ЗМІ.

                       

Проектні пропозиції, подані на конкурс, можуть передбачати такі види діяльності (перелік орієнтовний і не є вичерпним):

- Підтримку й розвиток наявних або створення нових оригінальних он лайн-платформ, які виконують функції ЗМІ: візуалізують дані, збирають дані від державних структур для представлення в оригінальній зручній формі, здійснюють функцію моніторингу та громадського контролю, покращують доступ до інформації, привертають суспільну увагу до певних проблем, полегшують аналіз даних через залучення волонтерів[1] тощо. У будь-якому разі такі медіа мають спеціалізуватися на місцевих новинах і виробляти переважно власний контент

- Проведення конкурсу, створення рейтингу та відзначення нагородами представників місцевих он лайн -ЗМІ та / або традиційних місцевих ЗМІ, які мають розвинуті й ефективні он лайн-представництва.

- Розвиток Інтернет-телебачення на регіональному рівні. Розвиток Інтернет-сайтів регіональних телеканалів.

- Модернізація Інтернет-сайтів українських місцевих ЗМІ. Інтеграція з соціальними мережами (Facebook, Twitter) на програмному й організаційному рівнях (створення й підтримка сторінки на Facebook). Організація Інтернет-розсилки для читачів через Google Groups, Mailchimp або власний механізм. Створення мобільних додатків Інтернет-ЗМІ для iPhone, Android. Інсталяція та активне використання Google Analytics, YouTube (Vimeo). Редизайн сайту. Запровадження на сайті механізмів інтерактиву: реєстрація читачів, публікація читачами власних текстів, фото, коментарів, оцінок, інші форми залучення аудиторії до роботи ЗМІ. Запровадження оригінальних сервісів на сайті Інтернет-ЗМІ, створення власних профільних баз даних. Організація офлайнової події для згуртування читацької аудиторії сайту. 

Очікуваний розмір гранту від фонду – до 100 000 гривень.

Останній термін подання проектних пропозицій – 31 травня 2013 року.

Оголошення результатів конкурсу – до 26 липня 2013 року.

Загальний бюджет конкурсу – 1 318 845 гривень.

Проектні пропозиції з додатками слід обов’язково:

- зареєструвати на сайті фонду, скориставшись сервісомЕлектронний конкурс (це дасть змогу надалі оперативно отримувати інформацію про стан розгляду проектної пропозиції);

- подати в електронному вигляді (заповнену аплікаційну форму (у форматі .doc) і додатки (у форматі .doc або .pdf) потрібно надіслати на електронну скриньку media@irf.ua).

Проектних пропозицій, яких не було зареєстровано на сайті фонду й надіслано на вказану електронну скриньку до 23:59 31 травня  2013 року, не розглядатимуть.

  • Програма не надає грантів політичним партіям, релігійним громадам і приватним (фізичним) особам.
  • Надісланих факсом проектних пропозицій не розглядатимуть.
  • Поданих на конкурс матеріалів не повертають і не рецензують.
  • Про результати конкурсу учасників/учасниць повідомлять листом.
  • Остаточне рішення щодо проектної пропозиції перегляду не підлягає.
  • Причин відмови в підтримці проектної пропозиції не повідомляють.

Контакти:

Віталій Замніус, директор програми «Засоби масової інформації»

zamnius@irf.kiev.ua

Лілія Баран, менеджер програми «Засоби масової інформації»

baran@irf.kiev.ua

Телефон: (380 44) 461 95 00
Факс: (380 44) 486 0166

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
http://gazeta.zn.ua/
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду