ІМІ: Моніторинг стандартів друкованої преси за березень 2011 року

00:00,
13 Квітня 2011
560

ІМІ: Моніторинг стандартів друкованої преси за березень 2011 року

00:00,
13 Квітня 2011
560
ІМІ: Моніторинг стандартів друкованої преси за березень 2011 року
У порівнянні з лютим загальна якість матеріалів покращилась.

У березні 2011 року загальноукраїнські тижневі видання збільшили якість матеріалів і за дотриманням професійних стандартів показали 5,27 балів порівняно з 5,13 у лютому цього року.

 

Лідером за рівнем джинсових матеріалів залишається газета «Факти», в березні цього року у виданні їх було 10.

 

За рівнем дотримання стандартів у загальноукраїнській газеті «Факти» відбувається підвищення загальної оцінки, яка становить 5,09. Для порівняння: 4,31 – у грудні 2010 року, 4,92 – у січні 2011 року, 4,56 – у лютому 2011-го. Підвищення рівня балів пояснюється збільшенням обсягів окремих суспільно-важливих матеріалів.

 

У виданні, як і раніше, найчастіше порушують стандарт балансу думок. Досить часто під час висвітлення проблеми не надається точка зору іншої сторони. Таким чином матеріал доноситься до читача однобічно і незбалансовано.

 

У виданні було знайдено 10 джинсових матеріалів. Таким чином, співвідношення джинсових матеріалів та всіх матеріалів видання за березень становить 10 до 735.

 

Більшість матеріалів із ознаками прихованої реклами належить до медичних препаратів, найбільше з них – препаратів компанії «Біонорика», зокрема таких товарів, як «Синупрет», «Канефрон Н», «Бронхипрет».

 

В газеті «Сегодня» в березні порівняно з лютим 2011 року динаміка балів дещо знизилася. Для порівняння: в лютому 2011 – 4,89, в березні – 4,80. Основним стандартом, який часто порушують у матеріалах, є баланс думок і точок зору. Джинсових матеріалів у виданні традиційно не було. Водночас, традиційно високим є показник матеріалів із неналежним маркуванням. Для порівняння: 20 – у грудні 2010 року, 13 – у січні 2011-го, 15 – у лютому та 18 – у березні.

 

Газета «Экономические известия» не завжди дотримується балансу, а також відокремлення фактів від коментарів. Середній бал із дотримання журналістських стандартів у березні становить 5,33 (порівняно з 5,00 в лютому цього року).

 

Окремо слід зазначити цілу низку статей, присвячених оцінці судової влади. Це такі матеріали: «Судьи отомстили власти» (ЭИ, №42), «Суд торпедирует судебную реформу регионалов» (ЭИ, №43), «С судей нужно брать плату за вход» (ЭИ, 52), «Регионалы показали слабость» (ЭИ, №44). З одного боку, ці матеріали піднімають суспільно значущу тему. З іншого – саме в них знайдено найбільше порушень стандартів.

 

Як уже зазначалося в попередніх моніторингах, рівень дотримання журналістських стандартів у виданні достатньо високий, проте ціла низка зазначених вище матеріалів (щодо судової влади) знижує загальний показник.

 

Рівень джинсових матеріалів у виданні традиційно низький. У лютому 2011 року їх знайдено не було. Було знайдено два матеріали з ознаками неналежного маркування.

 

 

«Український тиждень»

 

У березні в журналі вийшло 146 матеріалів, два з яких мають ознаки ніяк не ідентифікованої прихованої реклами (TravelSIM). При цьому як позитив необхідно зазначити вихід матеріалу під рубрикою тест-драйву однієї з нових моделей авто без ознак прихованої реклами – в ній окрім позитивів автомобіля описано й недоліки цієї моделі (автор – Дмитро Калинчук), хоча раніше матеріали під такою рубрикою в цьому журналі містили тільки позитивну інформацію про авто (зокрема під авторством Ілька Майдачевського).

 

Середній бал із дотримання журналістських стандартів у березні в журналі знизився з 5,44 до 5,26, в основному через недоліки в посиланні на джерела та в подачі фактів, не відокремлених від коментарів. Середній бал із цих двох стандартів – по 0,68 (при макс. 1), тобто ці стандарти було дотримано лише у двох третинах матеріалів.

 

Журнал міг би виправити ситуацію, ідентифікуючи своїх авторів-нежурналістів і таким чином даючи читачам зрозуміти, що відповідна стаття – суб’єктивна думка зовнішнього дописувача журналу. Наразі ж авторство статей указується лише зазначенням імені й прізвища, тож для пересічного читача публікація виглядає як матеріал самого видання, написаний його журналістом за редакційним завданням.

 

 

«Кореспондент»

 

Цього місяця в журналі вийшло 152 матеріали, серед яких немає жодного матеріалу з ознаками прихованої реклами без маркування.

 

«Корреспондент», на відміну від УТ, підвищив свій середній бал за матеріал із 5,44 до 5,86 (при макс. балі 6). У березні середній бал із дотримання журналістських стандартів у цьому журналі дуже високий, фактично було виявлено лише один матеріал, у якому не дотримано балансу, і ще один, у якому не було точно подано інформацію.

 

 

«Коментарі»

 

Газета впродовж першого місяця весни опублікувала 139 матеріалів, два з яких – із ознаками прихованої реклами без жодної ідентифікації (обидва стосувалися брендів у сфері ІТ).

 

У березні з технічних причин було промоніторено на предмет дотримання стандартів лише один тижневий номер, оскільки інший (за другий тиждень місяця) є спецвипуском, присвяченим прогнозам щодо того, хто стане кандидатом у тому чи іншому потенційному мажоритарному окрузі на парламентських виборах 2012 р. Фактично це суб’єктивна думка редакції, яка не може бути оцінена за критеріями професійних стандартів, за якими здійснюється моніторинг ІМІ (водночас ІМІ не вважає матеріали такого формату порушенням журналістських стандартів).

 

Середній бал за місяць у «Коментарів» у березні впав з 5,47 до 5,28 бала через невідокремлення фактів від коментарів (середній бал із цього критерію – 0,67), а також посилання на неназваних експертів та інформаторів (середній бал по критерію достовірності – 0,67), що означає порушення кожного з цих стандартів у третині матеріалів.

 

 

Довідка

 

Основними журналістськими стандартами, якими керується журналіст у своїй професійній діяльності, є: баланс думок і точок зору, оперативність, достовірність (посилання на джерела), відокремлення фактів від коментарів, точність, повнота представлення фактів та інформації з проблеми. Основними нормативними джерелами, де відображені ці стандарти, є Кодекс професійної етики українського журналіста, Етичний кодекс українського журналіста, Декларація принципів поведінки журналістів, а також міжнародні стандарти та принципи журналістської етики.

 

Відповідно до п. 10 Етичного кодексу українського журналіста, точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, має бути представлено збалансовано. Так само має бути подано оцінки незалежних експертів. Згідно з п. 6 Етичного кодексу українського журналіста, найпершим обов’язком журналіста є повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події. Будь-яка тема потребує максимально повного набору фактів і думок. Тому завдання журналіста – все це знайти в компетентних джерелах.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
blogspot.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду