Топ-3 позитивних та негативних медіаподій за липень-вересень 2013 – експерти

00:00,
13 Листопада 2013
1242

Топ-3 позитивних та негативних медіаподій за липень-вересень 2013 – експерти

00:00,
13 Листопада 2013
1242
Топ-3 позитивних та негативних медіаподій за липень-вересень 2013 – експерти
«Інтерньюз-Україна» представила рейтинг найрезонансніших подій у медіажитті країни, який склали українські медіаексперти.

Опитування проводилось в рамках заміру Індексу свободи ЗМІ шести країн Східного партнерства  (Україна, Білорусь, Молдова, Грузія, Вірменія, Азербайджан), результати якого були презентовані вчора на прес-конференції.

Опитані експерти склали рейтинги  «Топ-3 події, які сприяли розвитку та захисту свободи ЗМІ регіону» й «Топ-3 події, які перешкоджали становленню вільних медіа регіону» (за липень-вересень 2013 року).

Найбільш позитивними подіями для свободи ЗМІ в Україні стали:

- винесення судового рішення у справі журналістів Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя;

 - створення громадського радіо;

 - у сфері законодавства: 1) Президент України підписав закон про забезпечення прозорості на медіавласність (Закон №409-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації»); 2) відкликання законопроекту, що може обмежити доступ до публічної інформації (законопроект №3301); 3) відправлення на повторне друге читання законопроектів про громадське мовлення і роздержавлення.

Події, які негативно впливають на свободу ЗМІ в Україні:

- кібератаки на поштові скриньки журналістів та медіаекспертів, зокрема виконавчого директора Інституту масової інформації, представника міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» Оксани Романюк;

 - створення клонів популярних незалежних видань («Українська кривда», фальшиві випуски друкованої «Української правди»);

 - часті випадки нападів і тиску на журналістів, а також безкарність винних у цих нападах (закриття міліцією справи фотографа Лазебника, погрози головному редактору інтернет-видання «Новини Донбасу» Олексію Мацуки).

Як раніше пояснював програмний директор МГО «Інтерньюз-Україна» Андрій Кулаков, у кожній країні експертами виступають 10 медіафахівців (які оцінююють ситуацію відповідно лише у своїй країні). Для всіх шістьох країн були обов’язкові такі умови вибору експертів: це   журналісти, правозахисники, юристи чи громадські діячі, які повинні мати не менше 5 років досвіду роботи у медіа та  не бути членами політичних партій чи представленими у владі.

Ініціатива реалізується в рамках проекту «Моніторинг свободи медіа країн Східного партнерства», що здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу та є ініціативою Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
mediafreedomwatch.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду