Виступ Януковича в парламенті у перший сесійний день висвітлювався незбалансовано – моніторинг теленовин

00:00,
11 Жовтня 2013
1540

Виступ Януковича в парламенті у перший сесійний день висвітлювався незбалансовано – моніторинг теленовин

00:00,
11 Жовтня 2013
1540
Виступ Януковича в парламенті у перший сесійний день висвітлювався незбалансовано – моніторинг теленовин
3 вересня більшість каналів висвітлювала виступ президента в парламенті і перший день роботи сесії неповно і незбалансовано, із численними журналістськими оцінками. 

Про це свідчить моніторинг теленовин загальнонаціональних каналів за вересень, який здійснює ГО «Телекритика».

Синхрони представників опозиції в сюжетах – не по суті справи, а емоційні оцінки. Чимало уваги журналісти в сюжетах приділяють другорядним моментам, приміром, різним футболкам, у яких прийшли представники трьох опозиційних фракцій (на «1+1» навіть сказали, що«регіонали знайшли в цьому політичний підтекст») або невдоволенню свободівців тим, що Янукович не підспівував слів гімну тощо.

Про те, чому перший із пакета євроінтеграційних законопроектів не пройшов цього дня навіть першого читання, пояснено було лише на ТВі, і частково – на СТБ й «Україні», інші канали обмежуються оцінками на кшталт: «Но уже первый евроинтеграционный блин – вышел комом» («Інтер»).

У четвер 5 вересня більшість каналів подавала інформацію про голосування ВР за євроінтеграційні закони поверхово, не заглиблюючись у суть нововведень, а подеколи – з відвертим перекрученням. Так, наприклад, більшість каналів (крім Нового і ICTV) повідомляли, що за прийнятими Радою змінами до Кримінально-виконавчого кодексу українським ув’язненим дозволили користуватися мобільними телефонами, в той час як насправді цю норму було вилучено з тексту закону під час обговорення. Загалом висвітлення роботи ВР цього дня канали подавали з грубими порушеннями стандарту відокремлення фактів від думок, активно вживаючи журналістські оцінки й висновки.

Також на низці каналів («Інтер»Новий каналICTV) 4 вересня було подано різкі висловлювання російського президента Путіна з приводу української євроінтеграції – без будь-якого балансу думок з української сторони і без належних бекґраундів. Лише «Україна» в якості балансу думок подала думку литовського міністра закордонних справ.

Загалом протягом звітного тижня (2-7 вересня)  в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

Таблиця 1. Загальна кількість матеріалів із порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

Протягом звітного тижня вересня загальна кількість таких матеріалів на більшості каналів була незначно меншою, ніж у серпні. В роботі Верховної Ради цього тижня значних політичних протистоянь не було, оскільки провладні й опозиційні фракції доволі дружно голосували за заможностіаційні закони. Крім роботи ВР, перший тиждень вересня не позначився іншими значущими суспільно-політичними подіями. Показники каналів порівняно з попереднім місяцем зменшилися пропорційно, відчутно зменшилася кількість таких матеріалів на каналі «1+1».

Повний текст моніторингу читайте у публікації «Про що мовчали новини у вересні-2013».

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Об’єктом моніторингу є сюжети суспільно-політичної тематики у вечірніх (головних) випусках новин на «Інтері», ICTV, «1+1», СТБ, Новому каналі, Першому національному, 5-му каналі й ТРК «Україна». Період проведення моніторингу: 2–7 вересня.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тут. Матеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens. У 2012 році методологія зазнала зміни, тепер моніторинг здійснюється протягом одного тижня щомісяця.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www.president.gov.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду