Медіаорганізації повідомляють про нову хвилю насильства проти журналістів в Туреччині

00:00,
12 Вересня 2013
1115

Медіаорганізації повідомляють про нову хвилю насильства проти журналістів в Туреччині

00:00,
12 Вересня 2013
1115
Медіаорганізації повідомляють про нову хвилю насильства проти журналістів в Туреччині
Принаймні 12 журналістів були поранені або зазнали атак поліції під час висвітлення нової хвилі протестів, котрі протягом останніх двох днів охопили Стамбул та інші великі міста Туреччини. Про це 11 вересня повідомляють «Репортери без кордонів».

Журналіст-розслідувач Ахмет Шік (Ahmet Şık) розповів «Репортерам без кордонів», що під час зйомки арешту демонстрантів йому в груди влучила гумова куля. Полісмени, за словами Шіка, стріляли в нього та в інших журналістів, наказавши їм не наближатися до площі Таксим, осередку попередньої хвилі протестів.

За даними медіаорганізації, жертвами дій полісменів стали також репортер інформаційного агентства DHA Угур Джан (Ugur Can), кореспондент Anatolia News Agency Бюлент Дорук (Bülent Doruk) і фотокореспондент Agence France-Presse Озан Кйоше (Ozan Köşe). Поранено також незалежного фотокореспондента Уфука Кошара (Ufuk Koşar).

Крім цього, в Стамбулі постраждали журналіст газети Cumhuriyet Алі Ачар (Ali Açar) і фотокореспондент Каан Саанак (Kaan Sağnak), в якого також стріляли гумовою кулею. В Анкарі полісмени побили репортерів лівої газети Günlük Evrensel Хасана Акбаса (Hasan Akbas) і Біркана Булута (Birkan Bulut). Напад проти них, підкреслюють «Репортери без кордонів», було вчинено при відсутності свідків – після того, як журналісти показали посвідчення. В Ізмірі за аналогічних обставин було побито репортера Günlük Evrensel Метехана Уда (Metehan Ud).

Репортер щоденної газети Hürriyet Різа Йозел (Riza Özel) зазнав в Анкарі нападу з обох сторін: гумова куля поліцейського поранила його в ногу, коли він висвітлював розгін демонстрації біля Близькосхідного технічного університету, а камінь, кинутий протестувальником, влучив йому в голову. Журналіста доправили до лікарні у несвідомому стані.

Кореспондента Vagus TV Рабію Джелік (Rabia Celik), котра знімала демонстрацію, вдарив прикладом по голові полісмен без опізнавального номера на шоломі, а репортер газети Birgün Берна Сахін (Berna Sahin) втратила свідомість, коли біля неї вибухнула граната.

Поліція не винесла жодних уроків зі свого попереднього «жахливого» ставлення до протестів у стамбульському парку Гезі, резюмують «Репортери без кордонів». Тепер полісмени знову вдаються до надмірного насильства і беруть на приціл журналістів лише за те, що вони висвітлюють події, підкреслюється в повідомленні медіаорганізації.

Асоціація турецьких журналістів (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TGG) засудила нову хвилю насильства проти представників ЗМІ. Протягом травня-липня 2013 року під час придушення руху протесту в стамбульському парку Gezi Park, нагадує асоціація, зазнали нападів і були арештовані близько 100 репортерів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: RSF.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду