Лариса Мудрак: Тема захисту дітей - одна з пріоритетних для телерадіорегуляторів країн-членів Чорноморського регіону (BRAF)

00:00,
6 Вересня 2013
1354

Лариса Мудрак: Тема захисту дітей - одна з пріоритетних для телерадіорегуляторів країн-членів Чорноморського регіону (BRAF)

00:00,
6 Вересня 2013
1354
Лариса Мудрак: Тема захисту дітей - одна з пріоритетних для телерадіорегуляторів країн-членів Чорноморського регіону (BRAF)
Сьогодні у Києві відбулось четверте щорічне засідання BRAF – Форуму регуляторних органів з питань телерадіомовлення країн  Причорноморського регіону.

У засіданні взяли участь представники регуляторів  таких країн: Азербайджан, Албанія, Вірменія, Грузія, Молдова, Сербія, Туреччина, Україна. Цього року співорганізатором заходу стала  Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Форум відбувся за підтримки проекту Ради Європи і Уряду Канади «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі»

Країни  представили звіти з розвитку телерадіомовлення за 2012 рік. Найбільш актуальними  сферами роботи для всіх країн є перехід на цифрове мовлення, використання нових медіа, застосування оновленого законодавства, а також захист дітей від потенційно шкідливого контенту. Як зазначив   голова секретаріату BRAF Хаміт Ерсой, країнам регіону важливо обговорювати прогрес у цих напрямах,  оскільки це дає змогу зрозуміти, хто є лідером та, відповідно, черпати досвід один в одного.  

Так, серед країн-членів BRAF  Туреччина є безумовним лідером у сфері захисту дітей.  Як відомо, саме турецький досвід використала Україна у розробці системи телепозначок.  Сьогодні з ініціативи вищої ради телерадіомовлення Туреччини на засіданні була ухвалена декларація про захист неповнолітніх від небезпечного аудіовізуального контенту.

«Починаючи з 2009 року захист дітей від потенційно шкідливого контенту став одним із пріоритетів роботи міжнародних інституцій та безпосередньо  регуляторів», - зазначила Лариса Мудрак,  заступник голови Національної ради. За її словами, така міжнародна організація як BRAF, що об’єднує регуляторів, також дбає про підтримку цього напряму.  Пані Мудрак додала, що важливим напрямом у роботі всіх регуляторів є оновлення законодавства (саме оновлення, а не редагування) - і тут Україна відстає: «Албанія оновила законодавство про телерадіомовлення у цьому році, Молдова у 2006, Грузія в 2004. У Туреччині за визначенням Європейської аудіовізуальної лабораторії одне з наймодерніших законодавств у сфері медіа (змінене в 2011 році),  їх новий закон повністю відповідає всім наявним викликам у сфері медіа».  

Голова Національної ради Володимир Манжосов зазначив, що обговорювані питання є важливими не лише для країн Причорноморського регіону,  але й для всього європейського аудіовізуального простору в цілому. Він додав, що важливим кроком до визнання регіональної  мережі було надання у 2012 році BRAF статусу спостерігача у Керівному комітеті Ради Європи з питань ЗМІ та  інформаційного суспільства (CDMSI).

Форум регуляторних органів з питань телерадіомовлення країн Причорноморського регіону створено 2008 року в рамках Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС). Постійний секретаріат Форуму міститься в Туреччині.

 Рішення щодо створення BRAF було схвалено на засіданні Робочої групи з питань інформації та комунікаційних технологій ОЧЕС, яке проходило у Києві 4-5 грудня 2007 року, і на зустрічі Ради Міністрів закордонних справ країн-членів ОЧЕС у Києві 17 квітня 2008 року.

 Країни-члени BRAF: Республіка Албанія, Республіка Вірменія, Азербайджанська Республіка, Республіка Болгарія, Грузія, Грецька Республіка, Республіка Молдова, Румунія, Російська Федерація, Сербська Республіка, Турецька Республіка та Україна.

Торік у Форумі головувала  – Албанія,  2011-го – Грузія,  2010-го – Греція, проте через економічну кризу щорічне засідання Форуму  тоді не відбулося.

25–26 травня 2012 року в місті Тирані (Албанія) Національна рада з питань телерадіомовлення Албанії провела чергове засідання Форуму, на якому Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення було запропоновано очолити об’єднання у 2013 році.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Nrada.gov.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду