Журналісти повинні активно долучитися до антитютюнової кампанії

00:00,
23 Березня 2012
335

Журналісти повинні активно долучитися до антитютюнової кампанії

00:00,
23 Березня 2012
335
Журналісти повинні активно долучитися до антитютюнової кампанії
«Поганий той редактор чи заступник редактора, який не зможе розпізнати джинсу на тютюнову тематику», – сказала головний редактор газети «Известия в Украине» Яніна Соколовська під час прес-сніданку, який провела «Детектор медіа» із редакторами та журналістами друкованих та інтернет-видань 22 березня.

«Нічого складного під час висвітлення тютюнової чи антитютюнової тематики для журналістів немає. Просто потрібно писати правду. Журналісти не повинні забувати один із основних стандартів журналістської професії», – сказала оглядач «Телекритики» Світлана Остапа. За її словами, чи стане дієвим закон про повну заборону реклами тютюну значною мірою залежатиме і від журналістів. «Чи ми будемо писати як обійти закон, чи писатиме правду про те, чому і хто його не виконує?», – запитала вона.

На значній ролі журналістів у антитютюнових кампаніях наголосила координатор Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» Ганна Гопко.

«За останні 15 років кількість населення України скоротилася майже на 7 млн осіб (із 52,2 млн до 45,6 млн), що можна порівняти з населенням таких країн, як Данія, Грузія, Фінляндія, Норвегія. Щорічно Україна втрачає понад 700 тисяч своїх громадян, третину з яких становлять люди працездатного й репродуктивного віку. Ці факти визначають місію журналіста - писати про причини вимирання населення та шляхи подолання демографічної кризи. Саме тому важливо, що журналісти активно долучилися до антитютюнової боротьби, шукаючи правду та доносячи її до людей. Нести «здорову» інформацію, а не маніпуляції - непросте завдання в часи кризи», – зазначила Ганна Гопко.

Редактор відділу «Суспільство і культура» газети «Коментарі» Юрій Рибачук зауважив, що хоча він сам і курить, але розуміє, що його право закінчується там, де воно може зашкодити іншим.

Олена Дуб (Інститут медіа права) порадила журналістам детальніше вивчати нормативні акти, на які вони посилаються, оскільки через необізнаність в друк іноді виходить викривлена інформація.

Не писати поверхово, а докопуватися до суті побажав представникам ЗМІ колега з газети «Сільські вісті Івана Бокого» Олег Листопад. Матеріали, підкріплені цифрами і документами, важать набагато більше, вважає він.

У прес-сніданку також взяли участь керівник інтернет-проектів «Коммерсант-Украина» Ігор Миколюк, редактор журнала Weekly.UA Максим Асауляк, заступник шеф-редактора сайта «Обозреватель» Юлія Лаврисюк та інші.

Джерело: MediaSapiens

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ms.detector.media
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду