«Територія обману» з'ясувала, що українці курять сигарети, в яких майже нема тютюну

00:00,
7 Грудня 2012
978

«Територія обману» з'ясувала, що українці курять сигарети, в яких майже нема тютюну

00:00,
7 Грудня 2012
978
«Територія обману» з'ясувала, що українці курять сигарети, в яких майже нема тютюну
Журналісти програми «Територія обману» провели розслідування і з’ясували, що у звичайних сигаретах лише 10% справжнього тютюну, решта – пилюка, жили, папір, які оброблені різними синтетичними хімікатами, ароматизаторами, та консервантами.

Автори програми дізналися, що ароматизатори потрібні для того, аби приховати запах коров’ячої сечі, якою деякі виробники обробляють сигарети, щоб швидше підсадити людей на нікотин. Завдяки сечовині частина нікотину переходить у газову фазу, яка більш сильно діє на мозок і в десятки разів пришвидшує виникнення залежності.

Вміст сигарет дослідили у лабораторії Інституту екогігієни і токсикології і виявили в ньому понад 4000 токсичних компонентів. Серед них – бензол, речовина, що є у нафті. Широко застосовується у виготовленні пластмаси і навіть бензину. Отруйна і токсична. А ще там є фосген - зброя масового знищення початку 20 сторіччя. Ним вели хімічні атаки. І бензопірен – один з найсильніших у світі мутагенів, через що мутують людські нутрощі. А також канцерогени, які відомі своєю здатністю «сприяти» розвитку ракових захворювань, – пише ТСН.ua.     

Вартість сигарет майже не впливає на рівень шкоди, які вони наносять організму курця, йдеться в сюжеті програми. Журналісти купили кілька пачок сигарет різної ціни – від найдешевших до найдорожчих. Накуплене курила вся знімальна група. Недопалки трьох екземплярів віддали до лабораторії - один з пачки за 17 грн, другий за 7 грн, третій – привезений з Великобританії, але таку ж саму марку можна купити й в Україні за 11 грн.

Кожна цигарка пройшла чотири аналізи. Співробітник дослідницького центру перевірив тютюн, попіл з викуреної цигарки, чистий фільтр, а для порівняння – ще й фільтр вже з нікотином. Лабораторне дослідження показало, що цигарки містять 15 однакових елементів таблиці Мендєлєєва. І серед цих елементів два токсичні: свинець та барій.

Свинець накопичується у кістках. Накопичуючись, свинець руйнує людські кістки. І якщо свинець діє внутрішньо, то ефект від барію курець неодмінно побачить – це випадіння волосся і загалом всі проблеми, пов'язані зі шкірою.

Все це міг би затримати фільтр. Але в жодній із цигарок-зразків він і 5 відсотків на себе не бере. 4 відсотки сорбує британський фільтр, дешева цигарка один відсоток, дорога цигарка – 3 відсотки. Висновок – переплачуєте ви чи курите дешеву цигарку, ви все одно наносите однакову шкоду своєму організму. На останок в дослідницькому центрі підрахували, якщо людина щодня викурює пачку, то за рік в організмі збереться «подарунок» зі смоли, масел і нікотину вагою в три з половиною кілограми. Поки у лабораторії робили дослідження, журналісти провели власний експеримент. П'ятьом людям дали покурити їхні сигарети і один одного – але із зав'язаними очима. З п'ятьох учасників експерименту четверо вирізнити свій тютюн від цигарки сусіда не змогли.

Джерело: TCH.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ne-kurim.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду