На британському телебаченні вперше за 50 років з’явилася реклама сигарет

00:00,
21 Січня 2013
679

На британському телебаченні вперше за 50 років з’явилася реклама сигарет

00:00,
21 Січня 2013
679
На британському телебаченні вперше за 50 років з’явилася реклама сигарет
19 січня на телеканалах ITV, Sky Channel 5 рекламу запустили відразу два бренди електронних сигарет.

Востаннє рекламу сигарет телебачення Великобританії показувало ще 1965 року. Тож поява цих роликів спричинила шквал публікацій у ЗМІ, що в рази розширило її аудиторію та привернуло додаткову увагу. 

Дозвіл на показ реклами на британському телебаченні надає громадська наглядова організація Clearcast. Вона здійснює попередню перевірку сценаріїв більшості рекламних роликів на їх відповідність чинному законодавству,  технічним характеристикам, критеріям пристойності. Лиш опісля усунення усіх знайдених у сценарії хиб, виробники можуть братися за зйомки.

«Протягом чотирнадцяти місяців ми спільно з експертами Clearcast розроблювали оптимальний сценарій. Однією з їхніх вимог було те, аби в герої реклами не курили в кадрі і не було жодних згадок про те, що електронні сигарети нешкідливі для здоров’я або є способом відмови від звичайного куріння», – розповів Тревор Філд (Trevor Field), директор з маркетингу компанії E-Lites.

В результаті, утвердили такий сценарії: сімейне свято, батько сімейства на кілька хвилин покидає будинок, в цей час його дитина робить свої перші кроки, повернувшись, чоловік запитує: «Ну і що я пропустив?», опісля цього на екрані з’являється логотип електронних сигарет E-Lites і адреса їх сайту.

Другу рекламу запустив бренд SkyCig. У ролику показують різних молодих людей, голос за кадром говорить: «Життя – це тут і зараз», а завершується реклама словами «SkyCig. Електронна сигарета».

«На створення реклами нам знадобилося довгих сім місяців. Це було складно, адже реклами сигарет давно не було на британському телебаченні. Тож потрібно було зуміти зробити ролик, який би не натякав на класичне куріння і одночасно зміг пояснював глядачам концепцію електронних сигарет», – розказав Деміен Скотт (Damien Scott), комерційний директор SkyCig.

На сайті громадської організації Clearcast опублікували спеціальне пояснення щодо того, чому було надано дозволи на показ рекламних роликів електронних сигарет, оскільки «подібна реклама є новою для телебачення, а тому може викликати інтерес засобів масової інформації».  У ньому вказано, що реклама цілком відповідає законам Великобританії, оскільки не містить інформації про тютюнові вироби або їх фірми-виробників та не пропагує куріння – адже поки статус електронних сигарет у Великобританії не визначений.

Експертна рада, що діє при Департаменті охорони здоров’я, до травня 2013 року має вирішити: чи можна електронні сигарети прирівняти до тютюнозамісної терапії і надавати їм ліцензії лікарських засобів, чи ж навпаки – слід прирівняти їх до тютюнових виробів, адже електронні сигарети все ж містять нікотин і викликають звикання.

До слова, у США е-сигарети навпаки прирівняні до тютюнових виробів, тому не можуть рекламуватися як засіб, що допомагає кинути курити або той, що наносить здоров’ю менше шкоди порівняно зі звичайними сигаретами. Проте, рекламувати ці товари в інший спосіб – можна. Зокрема, і на телебаченні.

Джерело: Adage

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
fresh.org.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду