Науковці розкритикували нікотинзамісну терпію

00:00,
21 Березня 2012
416

Науковці розкритикували нікотинзамісну терпію

00:00,
21 Березня 2012
416
Науковці розкритикували нікотинзамісну терпію
Спеціальні ліки проти куріння насправді не мають того ефекту, про який стверджують фармацевтичні компанії. Таких висновків дійшли лікарі й науковці, провівши певні дослідження.  

Деякі рекламні плакати у Великій Британії переконують: «Є люди, які можуть раз і назавжди кинути курити. Але їх небагато». На думку Саймона Чепмена (Simon Chapman), професора Університету Сіднея, проведення подібних кампаній із популяризації нікотинзамісної терапії (НЗТ – медикаментозне лікування залежності: пластирі, нікотинові жуйки тощо) є неправильним. Адже так званий підхід «холодної індички» (cold turkey – раптова відмова від куріння, наркотиків, алкоголю) може дати набагато кращі результати. Згідно з опитуваннями позитивний результат досягається  у двох випадках з трьох.

Під час дослідження, проведеного нещодавно в США серед  близько 30 тис. курців, виявилося, що ті, хто відмовляється від сигарет, роблять це із власного рішення та власними силами. Однак фармацевтичні компанії продовжують популяризувати нікотинові пластирі, жуйки та багато інших засобів, стверджуючи, що зі спеціальними ліками шанси кинути курити зростають втричі.
Вони також підкріплюють свої слова результатами офіційних лабораторних досліджень, незважаючи на те, що існує значна відмінність між мотивацією тієї людини, що бере участь у клінічному випробуванні, та тією, яка живе в реальному світі.

В лютому 2012 року в журналі British Medical Journal’s Tobacco Control була оприлюднена розвідка массачусетських науковців, що також підтверджує недоречність практики НТЗ. Це дослідження проводилося протягом двох років з метою визначення результативності різних методик, покликаних допомогти відмовитися від куріння. Дослідження показали, що НЗТ гарантує лише короткочасну відмову від куріння. Тобто ефекту можна досягти швидко, але не він не буде довготривалим. Якщо людина намагаєтеся позбутися залежності лише на гарантований медикаментами період (зазвичай 12 тижнів), то НЗТ є доволі дієвою. Але далі доведеться мотивувати себе самому.

Австралійський лікар Колін Мендельсон (Colin Mendelsohn) у своїй публікації в журналі Doctor зазначає, що популяризатори НЗТ «часто плутають ефективність лікування з профілактикою рецидивів». Тому, тверезо оцінюючи ситуацію, не слід очікувати, що ця техніка буде панацеєю.

В Австралії сьогодні лише 15,1% молодих осіб віком від 14 років курять щодня. Зараз цей відсоток зменшується. І замість популяризації медикаментозного лікування на плакатах в Австралії друкують заклики: «Не відмовляйтеся від спроб кинути курити», «Ви можете зробити це самотужки».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
blogs.crikey.com.au
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду