Мережа вайбер-чатів Остапа Стахіва охоплює майже 80 тисяч користувачів — аналітик

Мережа вайбер-чатів Остапа Стахіва охоплює майже 80 тисяч користувачів — аналітик

11:08,
21 Листопада 2021
2787

Мережа вайбер-чатів Остапа Стахіва охоплює майже 80 тисяч користувачів — аналітик

11:08,
21 Листопада 2021
2787
Мережа вайбер-чатів Остапа Стахіва охоплює майже 80 тисяч користувачів — аналітик
Мережа вайбер-чатів Остапа Стахіва охоплює майже 80 тисяч користувачів — аналітик
Непрозорий месенджер виявився для антивакцинаторів зручнішим інструментом координації, ніж фейсбук.

Мережа з понад двох десятків вайбер-чатів руху «Права людини», який очолює львівський антивакцинатор Остап Стахів, охоплює майже 80 тисяч користувачів. Про це пише в матеріалі для MediaSapiens аналітик організації «Інтерньюз-Україна» Віталій Рибак.

«Аналіз сторінки Остапа Стахіва у фейсбуку (90 тисяч підписників), його каналу на ютубі (65 тисяч підписників) і телеграм-каналу (25 тисяч підписників) показує, що він просуває мережу груп у вайбері», — йдеться у матеріалі. За словами Віталія Рибака, антивакцинатори почали використовувати вайбер, оскільки в ньому легко поширювати дезінформаційні повідомлення.

Крім основної групи, мережа Стахіва у вайбері має щонайменше 24 регіональні чати для людей у ​​всіх областях України. Групи дуже різняться за розміром: від кількох десятків до кількох тисяч учасників. Загальна кількість учасників у вайбер-групах Стахіва — щонайменше 77 тисяч. Окрім поширення антивакцинаторської пропаганди, учасники руху Стахіва також використовують вайбер-групи для координації майбутніх протестів. Один із таких протестів, схожий на той, що відбувся третього листопада, запланований на 24 листопада.

Остап Стахів став відомим на початку пандемії коронавірусу, коли публічно на своїх сторінках у соцмережах заявляв, що ковіду не існує, а пандемія – це вигадка. Також Стахів поширює фейки про вакцинацію та різні теорії «всесвітньої змови». 

Крім цього, Стахів організовує пікети противників вакцинації і збирає гроші для своїх акцій, називаючи себе керівником незареєстрованої організації «Права людини».

На початку листопада 2021 року депутати Львівської міської ради та низка нардепів Верховної Ради написали до СБУ звернення через антивакцинаторську діяльність  Стахіва.

16 листопада СБУ провела обшуки у львівському помешканні Стахіва, пізніше йому повідомили підозру. У пресцентрі СБУ повідомили, що у Львівській області спецслужба заблокувала антиукраїнську мережу, яка під кураторством Росії розробляла плани захоплення влади.

Перше засідання у справі Стахіва мало відбутись 17 листопада, але адвокат Стахіва заявив, що його клієнт перебуває в лікарні у місті Свалява на Закарпатті і не може явитись на суд.

Суд не зміг обрати Стахіву запобіжний захід без його присутності і дозволив правоохоронцям примусово привезти Стахіва на слухання 18 листопада, якщо це дозволять лікарі.

У Свалявській лікарні Zaxid.net повідомили, що Стахів скаржився на проблеми із серцем і заплатив 4 тис грн за усі необхідні обстеження. Надати інформацію про результати обстеження головний лікар відмовився.

Увечері 17 листопада працівники СБУ забрали Стахіва з лікарні, щоб примусово доставити на суд для обрання запобіжного заходу.

Зрештою суд заарештував Стахіва та призначив заставу — мільйон гривень.

Детальніше про мережу Остапа Стахіва читайте у матеріалі MediaSapiens.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду