Уряд Грузії розглядає законопроект, що може перетворити суспільне ТБ на державне

00:00,
15 Січня 2013
1089

Уряд Грузії розглядає законопроект, що може перетворити суспільне ТБ на державне

00:00,
15 Січня 2013
1089
Уряд Грузії розглядає законопроект, що може перетворити суспільне ТБ на державне
Наразі в уряді Грузії розробляється законопроект, який передбачає внесення змін до закону Грузії «Про мовлення». Якщо він вступить в силу, над суспільним мовником країни встановиться повний контроль з боку політичних сил. 

Згідно із законопроектом, підготовленим організацією «Коаліція за адвокатування ЗМІ», кількість членів опікунської ради суспільного мовника має скоротитися з 15 до 9. З них 3 члена будуть обиратися за квотою парламентської більшості і меншості, і парламент буде затверджувати їх більшістю голосів, 2 членів назве Народний захисник, а дев'ятим кандидатом автоматично стане представник телебачення Аджарії.

На думку опікунської ради суспільного мовника Грузії, цей законопроект служить тому, щоб в дійсності перетворити мовник в державне телебачення. Про це йдеться у її заяві, що була опублікована вчора, 14 січня.

Там також зазначено, що суспільний мовник подолав недовіру, яку висловлювала велика частина громадськості, оцінюючи його діяльність. Про це свідчать оцінки висновків передвиборчого моніторингу 2012, які проводилися ОБСЄ, ООН, Євросоюзом і Європейським союзом мовлення. У заяві роз'яснюється, що, згідно з висновками цих моніторингів, суспільний мовник є найбільш збалансованою та неупередженою телерадіокорпорацією в Грузії.

«Більш важливо те, що в зазначений період глядацький інтерес до суспільного мовника зріс в 4 рази. А це являє собою явний прояв росту довіри до нашої діяльності з боку громадян», – зазначили у заяві члени ради.

У заяві роз'яснюється, що на сьогоднішній день склалася унікальна для мовника ситуація – може бути реалізована передбачена чинним законодавством норма, коли разом із зміною влади, може не відбутися автоматичної зміни керівної ланки суспільного мовлення, що, як правило, викликає обмеження редакційної незалежності.

Рада піклувальників вважає неприпустимим ухвалення цих законодавчих змін. «Прийняття вищевказаних змін буде нами сприйнято як тиск на суспільний мовник і спроба посягання на його незалежність», – зазначено в заяві.
 

Джерело: Грузія Online

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ruformator
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду