Грузинська опозиція не погоджується з поправками до Закону «Про мовлення»

00:00,
6 Червня 2013
991

Грузинська опозиція не погоджується з поправками до Закону «Про мовлення»

00:00,
6 Червня 2013
991
Грузинська опозиція не погоджується з поправками до Закону «Про мовлення»
Депутати Парламенту Грузії затвердили внесення змін в Закон «Про мовлення», обговорення яких тривали близько трьох місяців. Опозиція зі змінами категорично не погоджується.

Ініційований партією влади «Грузинська мрія» законопроект, який був створений разом із громадськими та медіа-організаціями, передбачає нові правила укомплектування Піклувальної ради Громадського мовника Грузії від 1 січня 2014 року, перетворення Телебачення Аджарії також у суспільного мовника, узаконення обов'язкового транзиту – принципів Must carry і Must offer – та забезпечення більшої фінансової прозорості телебачення.

Згідно з новими правилами, Президент виключається з процесу укомплектування Піклувальної ради ОВГ, в рамках якого зараз він має прерогативу подання кандидатів у члени ради. Кількість членів Ради, яка зараз складає 15 осіб, скоротиться до 9, двоє з яких будуть представлені народним захисником, троє – парламентською більшістю, ще троє – понад 1/4 депутатів меншості, і один – Верховною радою автономної республіки Аджарія. Кандидатів відбиратиме за правилами відкритого конкурсу створена в Парламенті за участю громадських організацій комісія і представить їх Парламенту на затвердження.

Також, згідно зі змінами, Парламент може оголосити недовіру Піклувальній раді. Для ухвалення такого рішення необхідно 3/5 голосів усього складу Парламенту, тобто мінімум 90 голосів.

Телебачення Аджарії, яке до цього підпорядковувалось автономній республіці Аджарії, перейде на модель суспільного мовлення і буде фінансово та юридично прив'язано до Громадського мовника Грузії. Також воно отримає 15% річного фінансування ОВГ. Окрім того, зміни в законодавстві передбачають, що бюджетне фінансування ОВГ не може бути меншим 0,14% ВВП попереднього року замість визначених на сьогодні 0,12%.

З точки зору фінансової прозорості, законодавчі зміни встановлюють фізичним та юридичним особам, що володіють ліцензіями на мовлення, зобов'язання заповнювати та опубліковувати майнові декларації; здійснювати аудити і опубліковувати їх результати. В той же час, мовники будуть зобов'язані щорічно до 1 травня надавати Комісії з регулювання комунікацій і розміщувати на своєму сайті інформацію про активи та пасиви минулого року, а також про здійснені інвестиції. Мовник буде зобов'язаний щоквартально подавати Комісії з регулювання комунікацій детальний звіт про джерела фінансування, в тому числі про рекламні доходи, здійснені власниками пожертвування і надані мовнику платні або безкоштовні послуги, що також має бути опубліковано на web-сторінці мовника.

Зміни передбачають узаконення принципів Must carry і Must offer. Зараз ці правила обов'язкові до виконання тільки в передвиборний період.

Депутати від опозиційної фракції Єдиного національної руху на засіданні 31 травня повторили, що вони вкрай негативно оцінюють прийняті зміни.

Депутат від ЕНД Чіора Тактакішвілі опротестувала і той факт, що правляча коаліція розглянула законопроект у другому слуханні 29 травня в той час, коли Національний рух знаходився в режимі політичного бойкоту у зв'язку з арештом генерального секретаря ЕНД Вано Мерабішвілі. За її словами, через це опозиція не мала можливості представити свої альтернативні пропозиції, в тому числі про неприпустимість розпуску Піклувальної ради ОВГ.

У відповідь на цю претензію голова Парламенту Давид Усупашвілі сказав, що через відсутність опозиційних депутатів Парламент не може припиняти роботу.

«Бойкот не може стати механізмом перешкоджання в обговоренні законопроекту», – заявив він.

Джерело: Грузия Online

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Radio Tavisupleba (на фото: Ч. Тактакішвілі)
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду