У Великобританії заборонять рекламу, що посилює ґендерні стереотипи

У Великобританії заборонять рекламу, що посилює ґендерні стереотипи

12:45,
19 Липня 2017
3800

У Великобританії заборонять рекламу, що посилює ґендерні стереотипи

12:45,
19 Липня 2017
3800
У Великобританії заборонять рекламу, що посилює ґендерні стереотипи
У Великобританії заборонять рекламу, що посилює ґендерні стереотипи
Автори:
Британський регулятор ASA (Advertising Standards Authority) запроваджує нові правила, згідно з якими рекламні оголошення, які підсилюють ґендерні стереотипи, буде заборонено.

Під заборону потрапить реклама, яка демонструє активність, специфічну лише для одного гендеру чи висміює людей за поведінку, що виходить за рамки ґендерних стереотипів, пише The Guardian. Наприклад, недопустимими в рекламі вважатимуться образи чоловіка, який не в змозі справитися з дрібною хатньою роботою чи жінки, яка прибирає після усіх членів родини. Також з рекламного простору ASA прагне прибрати оголошення, що об'єктивізують або неналежним чином сексуалізують жінок та дівчат; оголошення, які передбачають, що певна активність не підходить для хлопчиків, тому що асоціюється з дівчатками і навпаки.

Як зазначив сам регулятор, він не ставить за мету «заборонити всі форми ґендерних стереотипів», натомість нові правила будуть застосовуватися до реклами з проблематичними стереотипами, які «потенційно можуть зашкодити людям». Стереотипи можуть обмежувати можливості дітей, підлітків та дорослих людей, приписуючи їм певні норми поведінки та шляхи до самоідентифікації.

В 2015 році обурення британців викликала рекламна кампанія магазину здорової їжі Protein World. На ній була зображена худа дівчина в бікіні з підписом «Чи ваше тіло готове до пляжу?» (Are you beach body ready?)  Тоді петиція проти цієї реклами зібрала 70 тисяч підписів. Protein World звинувачували в бодішеймінгу (присоромлюванні людей за тіло, яке не відповідає певним уявленням про красу) та підтримці нездорових стереотипів у жінок та дівчаток. Не дивлячись на велику кількість скарг, рекламну кампанію не відкликали. Але з новими правилами ASA така реклама може звагалі не опинитися на вулицях.

Пропозиції регулятора ASA будуть розглянуті британським Комітетом з рекламної практики, який на їх основі розробить нові стандарти, що будуть обов’язковими до виконання.

Нещодавно з пропозицією заборонити сексистську рекламу виступила міська влада Берліну. А влада Франції зобов'язала маркувати відредаговані за допомогою графічних редакторів фотографії моделей та запровадила штрафи за працевлаштування надмірно худих моделей. Також минулого року італійському дому моди Gucci заборонили використовувати в Британії рекламу з моделлю, яку рекламний регулятор назвав «нездорово худорлявою».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
The Guardian: реклама Protein World, яка викликала хвилю обурення
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду