Комітет свободи слова рекомендував доопрацювати проект щодо недопущення блокування діяльності ЗМІ

Комітет свободи слова рекомендував доопрацювати проект щодо недопущення блокування діяльності ЗМІ

14:01,
28 Січня 2016
1839

Комітет свободи слова рекомендував доопрацювати проект щодо недопущення блокування діяльності ЗМІ

14:01,
28 Січня 2016
1839
Комітет свободи слова рекомендував доопрацювати проект щодо недопущення блокування діяльності ЗМІ
Комітет свободи слова рекомендував доопрацювати проект щодо недопущення блокування діяльності ЗМІ
Автори:
Комітет з питань свободи слова та інформаційної діяльності Верховної Ради на своєму засіданні 27 січня вирішив рекомендувати парламенту повернути на доопрацювання проект закону № 1119 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації), внесений народними депутатами України Юрієм Левченком, Андрієм Іллєнком та ін. Також були прийняті рішення щодо законопроектів №№ 1461, 3588 і 3642.

Враховуючи позицію головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради України, а також висновок Комітету з питань правової політики та правосуддя (про невідповідність проекту вимогам Конституції України), Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, члени Комітету висловили дві пропозиції: відхилити і відправити на доопрацювання проект закону № 1119. У результаті обговорення більшістю голосів була підтримала друга пропозиція.

Комітет також розглянув законопроект № 1461 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язкового інформування про засновників та власників засобів масової інформації), внесений народними депутатами України Сергієм Рудиком, Олегом Осуховським, Михайлом Головком та ін., який викликав палку дискусію. Комітет розглянув проект у присутності одного з авторів – Сергія Рудика, який наполягав на важливості однієї із запропонованих у законопроекті норм, а саме – обов’язку мовників кожні шість годин ефірного часу надавати телеглядачам відомості про власників медіа.

Голова Комітету Вікторія Сюмар зауважила, що після ухвалення у вересні минулого року Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення», більшість новел розглядуваного проекту втратила актуальність.

Секретар Комітету Олена Кондратюк поцікавилася, чи не виглядатиме це як безкоштовна реклама для власників.

Після обговорення питання Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні направити законопроект на доопрацювання суб’єктам законодавчої ініціативи.

Крім того народні депутати дійшли висновку про доцільність доопрацювання проекту закону № 3588  про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо доступу до інформації з обмеженим доступом), спільно з суб’єктом законодавчої ініціативи – народним депутатом України Сергієм Власенком. Комітет прийняв рішення розглянути законопроект на одному з найближчих засідань за участі автора.

Розгляд проект закону № 3642  про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо врегулювання розміщення внутрішньої реклами, реклами на транспорті та соціальної реклами, внесений народним депутатом України Іваном Васюником, Комітет вирішив зняти з розгляду.

У «Різному» члени Комітету вирішили приєднатися до міжнародної ініціативи «Відкритий парламент», яка діє в багатьох країнах світу. За словами Вікторії Сюмар, йдеться про створення на національному рівні необхідних умов для відкритого доступу до фінансової інформації парламентарів, а також створення відповідного сайту, доступного, зокрема, й для людей з особливими потребами, забезпечення належних можливостей для ознайомлення всіх бажаючих із найширшим колом питань діяльності українського парламенту, громадських обговорень, проблем розвитку парламентаризму в Україні та світі, обміну думками щодо різних аспектів парламентського життя, тощо.

Наприкінці засідання голова Комітету повідомила, що проведена робоча нарада щодо поновлення роботи над проектом базового закону про аудіовізуальні послуги. Вікторія Сюмар закликала всіх бажаючих увійти в робочу групу з підготовки цього проекту, а також висловила сподівання, що всі члени Комітету поставлять підписи під цим проектом як ініціатори.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: Олексій Григоренко.grycik.livejournal.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду