Депутати замінили свій законопроект про універсальну програмну послугу

Депутати замінили свій законопроект про універсальну програмну послугу

19:10,
18 Січня 2016
2740

Депутати замінили свій законопроект про універсальну програмну послугу

19:10,
18 Січня 2016
2740
Депутати замінили свій законопроект про універсальну програмну послугу
Депутати замінили свій законопроект про універсальну програмну послугу
Автори:
18 січня автори законопроекту № 3504 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)» подали до Верховної Ради змінений текст законопроекту замість зареєстрованого 23 листопада.

У першій версії законопроекту № 3504 його автори – Вікторія Сюмар, Богдан Онуфрик і Сергій Висоцький – пропонували, щоб до універсальної програмної послуги (УПП) входили як ефірні аналогові, так і цифрові телеканали, але водночас приватні мовники за бажанням могли бути вилучені зі складу УПП на певній території.

Відтепер автори законопроекту пропонують, щоб УПП (обов'язковий пакет програм у багатоканальних кабельних мережах) включала в себе канали Національної суспільної телерадіокомпанії України, парламентський телеканал «Рада», місцеві та регіональні канали, які технічно приймаються на території розташування відповідної мережі, канали мовлення громад, а також аналогові ефірні телеканали (за винятком випадків застосування абонентами індивідуальних приймальних приладів або випадків надходження від приватної телерадіоорганізації до Національної ради заяви про її виключення зі складу УПП на певній території).

При цьому виключення приватної телерадіоорганізації з УПП за її заявою можливе лише для міст, населення яких становить 50 тис. і більше осіб. А для міст із населенням менше 50 тис. осіб виключення зі складу УПП за заявою приватної телерадіоорганізації забороняється.

Незмінною в тексті законопроекту, поданого на заміну, залишилася процедура виключення приватного мовника зі складу УПП. Якщо приватний мовник не хоче входити до УПП на певній території, він має подати відповідну заяву до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка має протягом 15 днів її розглянути та розмістити на своєму сайті інформацію й повідомити провайдерів про виключення телеканалу зі складу УПП. Провайдери протягом 10 днів з дати направлення Нацрадою повідомлення зобов’язані виключити телеканали з пакету програм УПП. Якщо провайдер продовжує ретранслювати телеканал, виключений зі складу УПП, його ліцензію може бути анульовано в судовому порядку за поданням Нацради.

Таким чином, народні депутати частково врахували пропозиції Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка 17 грудня, розглянувши законопроект, запропонувала залишити в складі УПП телеканали Національної суспільної телерадіокомпанії України, державні телеканали, а також ефірні телеканали місцевої категорії мовлення, канали мовлення громад.

Нагадаємо, що асоціації платного телебачення виступили проти законопроекту № 3504, який вважають лобістським на користь телевізійних груп.

Відповідно до чинного законодавства УПП включає в себе ефірні аналогові телеканали (а також супутниковий парламентський телеканал «Рада»), і в кожному населеному пункті склад УПП відрізняється – залежно від кількості доступних в ефірі мовників. У великих містах УПП налічує близько двох десятків телеканалів.

Дискусії про доцільність існування УПП в такому вигляді тривають не перший рік. Наприклад, обговорюється можливість включення до складу УПП виключно суспільних, державних і муніципальних телеканалів.

У 2015 році активними прихильниками зміни УПП стали самі ефірні телеканали, які раніше лобіювали нинішній склад УПП. Зокрема, за скасування УПП виступила медіагрупа StarLightMedia, яка вирішила перейти до нової моделі відносин із провайдерами. Вона укладає угоди з провайдерами й починає стягувати з них плату за свій контент. Детальніше про це в інтерв’ю MediaSapiens розповів директор зі стратегічного розвитку StarLightMedia Федір Гречанінов.

Плюси й мінуси цієї реформи медіаринку проаналізував директор з розвитку нішевого телеканалу HD Fashion and Lifestyle Андрій Соломаха в статті на MediaSapiens.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
www.adnpolitico.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду