Майбутні адвокати свободи слова

Майбутні адвокати свободи слова

11:54,
30 Квітня 2015
3767

Майбутні адвокати свободи слова

11:54,
30 Квітня 2015
3767
Майбутні адвокати свободи слова
Майбутні адвокати свободи слова
В Оксфордському університеті відбулись імпровізовані судові змагання з медіаправа, організовані освітнім проектом Price Media Law Moot Court Competition

Якщо держава порушує права громадян, їх можна відстояти в суді. Інше питання – звідки мають з’явитися високопрофесійні адвокати, здатні ці права відстоювати, в країні, де й самі суди підпорядковуються адмінресурсу та є частиною корумпованої системи. Одним із способів «виховати» таких адвокатів є участь майбутніх юристів у фахових навчальних програмах за кордоном.

Таким міжнародним освітнім проектом є Price Media Law Moot Court Competition – імпровізовані судові змагання з медіаправа, які проводяться щорічно наприкінці березня-початку квітня в Оксфордському університеті, світовій Мецці освіти. Україна на цих змаганнях традиційно представлена командою студентів-правників із Києво-Могилянської академії, організованою Інститутом медіа права за підтримки організації International Media Support (IMS).

«Важливість такого формату освіти полягає не тільки в самих знаннях, - підкреслює директор Інституту медіа права Тарас Шевченко. – Застосування міжнародних стандартів у форматі змагань дає можливість прищепити студентам розуміння демократичних цінностей, які важко осягнути тією ж мірою в університетській аудиторії».

Впродовж змагань студенти ретельно вивчають практику міжнародних (Європейський Суд із прав людини, Рада ООН з прав людини, Міжамериканський суд з прав людини, Африканський суд прав людини та народів) та національних (Верховний суд США, суди Австралії, Індії, Канади тощо) судових та квазісудових інституцій. Також до навчальної програми включене міжнародне право та національне законодавство інших держав у галузі медіаправа.  На базі цих джерел учасники змагань обґрунтовують позиції заявника та відповідача у вигаданому Всесвітньому суді із захисту прав людини.

Українська команда на змаганнях 2015 року

Цього року до команди від України увійшли студенти 3-5 курсів Києво-Могилянської академії Олеся Бойчук, Максим Дворовий, Лілія Слободян та Роксолана Турковська. Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко був їхнім тренером. Українська команда цього року, на жаль, не змогла пройти далі за попередній раунд – її суперниками стали майбутні півфіналісти з Індії (чемпіони регіонального раунду South Asia) та США (віце-чемпіони регіонального раунду Americas), а також команда з Єгипту (віце-чемпіони регіонального раунду Middle East), що вийшла до 1/8 фіналу. Попри хороші результати в письмовому раунді змагань, у дебатах команді забракло досвіду порівняно з колегами, що вже проходили відбір на регіональних раундах.

«Наш досвід у дебатах був досить обмеженим порівняно з досвідом наших суперників, – каже учасник цьогорічних змагань Максим Дворовий. – Як би ми не тренувалися перед Оксфордом, судді на міжнародних раундах завжди знаходять ті запитання, які ти чуєш вперше. Тому досвід регіональних раундів, безумовно, набуває надзвичайної ваги, оскільки ти проходиш через сито спеціалістів і стаєш готовим до непростих питань у подальшому ході дебатів».

Під час «судового засідання»

Цьогорічний кейс стосувався теми свободи релігійного вираження та мови ворожнечі, а також відповідальності посередників (intermediaries) та провайдерів інтернет-послуг (Internet service providers). У світі не існує однозначної відповіді на питання, чи потрібно захищати релігійні почуття людей, і якщо так, яким чином це має регулюватися. Тому змагання «мут-корту» зорієнтовані не на «правильні» й «неправильні» відповіді, а на розвиток думок та зіткнення позицій.  За словами учасників змагань, такий освітній формат дозволяє напрацьовувати практичні навички пошуку та аналізу релевантної юридичної інформації та адекватно застосовувати її в конкретній справі. Крім того, підготовка до дебатів неможлива без удосконалення ораторських здібностей, необхідних у повсякденній діяльності більшості юристів.

Участь у подібних змаганнях в обов’язковому порядку включається до навчальних програм деяких західних університетів. Водночас, для України такий досвід є відносно новим. В університетах змагання здебільшого організовуються лише на волонтерських засадах, окремо від основного навчання.

Антоніна Черевко, менеджер програм International Media Support (IMS) в Україні коментує: «Ми в IMS вважаємо навчання медіа юристів винятково важливим для сталого демократичного розвитку медіа сектору  і Price Media Law Moot Court Competition надає студентам-правникам унікальну можливість ознайомитися із новітніми світовими трендами та практиками у сфері медіа регулювання та обмінятися досвідом із юристами з усього світу. Ми підтримуємо участь українських команд у змаганнях вже біля 5 років і сподіваємося, що подібні ініціативи знайдуть ширшу підтримку як серед міжнародних організацій, так і серед українських юридичних компаній».

 Максим Дворовий

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду