Дипфейк Дмитра Кулеби телефонував сенатору США, щоб розпитати про удари по Росії

Дипфейк Дмитра Кулеби телефонував сенатору США, щоб розпитати про удари по Росії

12:12,
26 Вересня 2024
441

Дипфейк Дмитра Кулеби телефонував сенатору США, щоб розпитати про удари по Росії

12:12,
26 Вересня 2024
441
Дипфейк Дмитра Кулеби телефонував сенатору США, щоб розпитати про удари по Росії
Дипфейк Дмитра Кулеби телефонував сенатору США, щоб розпитати про удари по Росії
Як розповів сенатор, його співрозмовник виглядав та говорив як ексглава українського МЗС, проте діяв нехарактерно для Кулеби і ставив «політично вмотивовані питання».

Голові комітету у закордонних справах Сенату США Бену Кардіну через Zoom зателефонувала людина, яка видавала себе за колишнього міністра закордонних справ Дмитра Кулебу за допомогою дипфейку. Про це повідомило видання The New York Times із посиланням на лист від служби безпеки Сенату та двох анонімних посадових осіб.

Як пише медіа, 19 вересня офіс сенатора отримав електронний лист нібито від Дмитра Кулеби з проханням зв’язатися з ним через Zoom. 

Під час відеодзвінка співрозмовник сенатора виглядав та говорив як колишній голова українського МЗС, розповіли там.

Проте у Кардіна виникли підозри, коли співрозмовник почав діяти нехарактерно для ексміністра, ставити «політично вмотивовані питання у зв'язку з майбутніми виборами» і вимагати, аби сенатор висловився щодо делікатних зовнішньополітичних питань. Зокрема, йдеться у листі, він цікавився думкою сенатора щодо далекобійних ударів по території Росії.

Після цього Кардін завершив розмову і повідомив Держдепартамент США про те, що сталося. Там йому підтвердили, що особа, яка прикидалася Кулебою, ним не була.

Хоча в електронному листі служби безпеки Сенату не вказано імені сенатора, двоє посадовців Сенату, знайомих з цим питанням, підтвердили NYT, що йдеться саме про Кардіна.

Кардін також частково підтвердив цей епізод у своїй заяві в середу ввечері. У ній він визнав, що «останніми днями зловмисник обманним шляхом намагався поспілкуватися зі мною, видаючи себе за відому особу». При цьому він не вказав, що цією особою був Дмитро Кулеба, і не зробив жодного посилання на Україну.

Як пише NYT, наразі невідомо, хто організував цю операцію проти Кардіна. Проте деякі запитання, які співрозмовник поставив Кардіну, зокрема про удари ракетами великої дальності по території Росії, становлять особливий інтерес саме для РФ, пише видання.

Газета нагадує, що раніше цього тижня в Офісі директора національної розвідки США попередили, що іноземні суб’єкти, такі як Росія, Іран і Китай, використовують штучний інтелект, зокрема дипфейки, для втручання у президентські вибори США. Причому саме Росія створює найбільше подібного контенту.

Служба безпеки Сенату порадила законодавцям не втрачати пильності. «Хоча ми й спостерігаємо останніми місяцями й роками зростання загроз, повʼязаних із соціальною інженерією, ця спроба виділяється своєю технічною складністю та правдоподібністю», — сказали у службі безпеки Сенату й додали, що, ймовірно, найближчими тижнями відбудуться інші спроби.

Фото: Дмитро кулеба / polskieradio.pl

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду